Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 3 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 68 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорно разнообразие, фламенко и уърлд от Испания, Централна и Южна Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валентина Деспотова, Радка Радева, Йовчо Караиванов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Една спечелена рубла", грузинска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Двойната Лотхен" от Ерих Кестнер – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещи: Божидар Александров, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Философът д-р Петър Пламенов продължава разказа си за хумора: Как представата на човека за смешното се променя в различните исторически епохи и географски ширини.
• Темите на деня: 145 години от обявяването на София за столица на България – за миналото, настоящето и мечтите за бъдещето на града.
Запис от Архивния фонд на БНР от книгата на писателя Кирил Христов "Затрупана София". Чете актьорът Борис Арабов.
• Включване на Ерина Кръстева от Регионален исторически музей – София.
• Темата на деня: Как се изиграват историите на човек тук и сега? X-и юбилеен фестивал за плейбек театър. Разговор с Цвета Балийска, организатор на фестивала.
• Разговорът: За талантите и вярата, за безграничните възможности и силата на духа. Разговор с Десислава Чутуркова – актриса, режисьор и преподавател в НАТФИЗ.
• Времето на редактора: В деня на премиерата на филма за Минко Балкански "Моето име е Минко" в Българския културен институт в Париж авторът на произведението Владина Цекова разказва за личността на големия български учен и благодетел.
• Lege Artis
Аутизмът – диагноза, стигма, живот. Събеседници: д-р Атанаска Аврамова, началник на Дневното отделение към Клиниката по детска психиатрия към Университетска болница "Александровска", Ани Андонова, член на УС на „Асоциация аутизъм“, Стефан Валюков, ерготерапевт специалист в сензомоторното развитие.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Втора порция жар и жажда от Lavasonic с "The Walk" - дуетът представя новия си сингъл с авторско видео.
• Група Untold Stories представят своя втори сингъл "Piece Of You" и канят на концерт.
• RIA представя третия си самостоятелен сингъл "INTACT".
• Младата група "Анджели и ангелите" представя дебютните си песни с концерт.
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Мариана Ганчева
• "Възход и падение в живота на Тули Зилберберг", за романа на канадско-британския журналист и писател Том Ракман - разговор с редактора Елица Иванова.
• Журналистката Елица Павлович представя голямата изложба на американския художник Марк Ротко във фондация "Луи Вюитон" в Париж.
• Репортаж от връчването на Наградата за поезия на името на Константин Павлов.
• Международен фестивал на монодрамата "Соло акт" 2024 - Габрово. Разговор с Павел Койчев, директор на театъра.
• "Раждането на модерния град" – изложба по случай 145 години от избора на София за столица в Националната библиотека.
• Филмите-финалисти за наградата "LUX" на публиката с безплатни прожекции в кино "Одеон" – Преслава Преславова, киножурналист.
 
от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Антония Барулова
Зубин Мета - от ранните му дни на изучаване на пиано до метеоритния му възход като един от изтъкнатите диригенти на нашето време.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Белоногите (и не само) приключения на Петко Р. Славейков
В рамките на София филм фест в кино "Одеон" на 25 април бе излъчен документалният филм с режисьор проф. Михаил Мелтев и сценарист доц. Невелина Попова "Пътища и сенки край Извора на Белоногата", посветен на Петко Рачов Славейков. Филмът успява не само да представи в концентрираното кино време богатия на събития и премеждия живот на великия наш възрожденец, но и успява да разкрие интересни факти от неравната му биография – някои непознати, други премълчавани. Петко Р. Славейков във филма на проф. Мелтев е не само просветен деец и адепт за национална църква, той е и влюбен човек, и даровит автор. За това какво можем да научим още за него в "Премълчаната история" разговаряме с проф. Михаил Мелтев, доц. Невелина Попова и проф. Вера Бонева, специалист по българското Възраждане.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Жените в новата ни история: Жените в предосвобожденска България
За духа в предосвобожденска България; за създаването на първите девически училища и женски дружества; за участието на  жените в национално-освободителното движение разказват д-р Катя Зографова – автор на множество книги за жените, сред които и "Бележити жени на/за България/От Кера Тамара до Петя Дубарова/", и Ренета Рошкева - уредник в Русенския Регионален исторически музей.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Писането и неговите рамки
Какво казаха писателки, преводачки, журналистки, редакторки и издателки по време на дискусията "Стига сте се оплаквали, 70-те отдавна минаха", посветена на възможностите пред жените-литераторки днес.
Словенският автор Горан Войнович и неговия герой Марко Джорджич между езиците на бивша Югославия.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Качествен, колоритен, разнообразен в стилово отношение уърлд от Финландия. С участието на: ансамбъл "Хелзинки-Котону", дамската формация "Кардемимит", акордеонистът Ееро Грундстрьом, виртуозните цигулари "Фриг", квартет хармоники "Свенг", Яко Лайтинен, акапелните "Туулетар"…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• За втори път представяме селекция от Международния фестивал "Варшавска есен" 2023. "Акустични пространства" от Жерар Гризе.
• Композитор на месеца: творчеството на Рейф Вон Уилямс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Cache Atelier са големите победители в осмото издание на Dibla Design Awards, най-мащабното събитие в сферата на интериорния и продуктов дизайн, което отличава добрите жилищни и обществени интериорни проекти от България. За съвременните тенденции в архитектурата и интериора у нас и по света разговаряме с арх. Мила Иванова и арх. Цветомир Павлов.
• А сега внимавайте: Фолк метъл аху-иху с Finntroll, Metsatöll и Suotana в столичния клуб Mixtape 5 на 12 април.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Поредицата с музиката на Кийт Джарет ни пренася първо в 2002 в Токио с негови импровизации преди заслужения бис с традиционната ирландска мелодия "Дани бой". Връщаме се почти две десетилетия назад с триото му "Стандарти" и албумът им "Промени". Заслужава да се отбележи, че това е единственият албум, в който триото не свири нито един джаз-стандарт, а само авторски композиции на Джарет. Тази, с която завършваме е част от репертоара на т.н. "европейски квартет" на Джарет. По-следващото предаване ще се насладим на негова версия с над два пъти по-голяма продължителност.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35