Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 4 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 69 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Канцертният албум "Soul Bop Band Live” на формация Soul Bop Band  с лидери саксофонистът Бил Евънс и тромпетистът Ренди Брекър.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна фолклорна музика и уърлд от Северна и Източна Африка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нина Карамфилова, Борка Тричкова, ИГ "Тунджа" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Детско царство", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Двойната Лотхен" от Ерих Кестнер – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• Епизоди от живота: Искра Сотирова от НПО "Първо орхидеено общество" ще разкаже за работилницата за отглеждане на орхидеи, техниката кокедама и как страстта към орхидеите завладя света и измести розата от нейното коронно място като царица на цветята.
• Темите на деня: Весела Джунджурова, член на журито на III Национален литературен конкурс на тема "Морето, което събира всичко далечно", организиран от "БМФ Порт Бургас"
• Темата на деня: в Деня на 75-годишнината от създаването на НАТО – за сътрудничеството между България и Алианса в областта на предприемачеството и иновациите. Събеседник: Борислав Банков, координатор на участието на Института за върхови постижения GATE в органа на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA)
• Разговорът: в Деня на психолога с психолога Росен Йорданов.
• Времето на редактора: Ще представим проекта LET’s GO, насочен към граждански организации, които имат конкретна идея за бизнес с кауза. За селектираните тазгодишни участници и за същността на бизнеса с кауза ще разкаже Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, организатор на проекта.
• Денят делово: Какъв е начинът за създаване на интерес към иновационните дейности и предприемаческото мислене и поведение сред студентите в сътрудничество с бизнеса? Какъв е опитът на Стопанския факултет на Софийския университет? Събеседник: доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Представяме музикалния талант на бразилския актьор Даниел Боавентура. Като вокалист реализира няколко студийни албума, а големия му репертоар включва както италиански, латиноамерикански шлагери, евъргрийни и джаз стандарти, така и отличителни песни на Елтън Джон, Дона Съмър, Глория Гейнър, "Ърт, Уинд енд Файър", Франк Синатра, Роберто Карлос и "АББА".
Впечатляват и дуетите му с Филипа Джордано, Трейнте Остерхьойс, Даниел Жобим и Хебе Камарго (втора част).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Аделина Филева е отличена от Република Франция с държавното отличие "Орден за изкуство и култура" – степен "Офицер".
• "Непозната форма на живот" от Андрея Расучану с премиера в София – разговор с авторката и с преводачката Лора Ненковска.
• Марион Дърова за пърформанса "Код червено" в Топлоцентрала.
• Свобода Цекова и Антон Стайков са куратори на изложбата на Международния панаир на детската книга в Болоня – гости в "Артефир".
• Изложба на Александра Чаушова "Бдителните писатели" с куратор Десислава Димова в Swimming Pool, София.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Даниела Найденова
Хоров концерт "Северни сияния" от фестивала "Би Би Си Промс" с музика на Кристина Аракелян, Едуард Елгар, Йозеф Райнбергер, Добринка Табакова, Алфред Шнитке.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
водещ: Ани Костова
• Българите в световната наука: Математикът Илия Петров от Плевен е познат в света с книгата си "Жив компютър – ново смятане на планетата Земя".
• Анатомичен атлас: Лечебните свойства на поморийската кал – разговор с д-р Антоанета Грозева, дългогодишен директор на Специализираната болница за рехабилитация в Поморие.
• В седмицата на гората - богатството на горите у нас - разговор с инж. Горо Горов.
• Психология за всеки: 4-ти април – професионален празник на психолога. Разговор за "Свободата да бъдеш осъзнат" с психоаналитика Ирина Кирякова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Поредица "Дон Кихот в класическата музика". Представяме творби от Франческо Конти, Георг Филип Телеман и Антонио Салиери.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• След казуса с Розовата къща, която успя да събере 100 хиляди лева за седем дни, за да продължи своето съществуване, говорим с Боряна Кирилова от БДФ за това как се дарява за непопулярни каузи у нас, как се правят успешни дарителски кампании и повишава ли се дарителската култура на българите.
• На този ден: спомен за Андрей Тарковски.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
• Разказ за певеца Атанас Панайотов, един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други.
• Разговаряме с родственик на Атанас Панайотов - шуменския културен деятел и историк Кънчо Тодоров, който през 2021 година написа книга за изпълнителя. Посрещаме и певицата Величка Станева, която е концертирала с Атанас Панайотов из целия Варненски окръг през 70-те години на миналия век.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Петя Габрова ни среща с главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Константин Илиевски, който представя програмата за предстоящия концерт на 5 април в зала "България".
• С премиерно изпълнение на "Графиня Марица" от Имре Калман, Русенската опера отбелязва 100 години от създаването на постановката. Среща с режисьора Александър Мутафчийски.
• Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център - Варна представя програмите на: Великденски театрални седмици в Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Великденски музикален фестивал в Държавна опера Варна и Опера в Летния театър 2024.
• Диригентът и композитор Минко Ламбов отправя покана за предстоящ концерт на 8 април, посветен на Международния ден на ромите.
• Калина Василева – директор на Симфониета - Шумен, с актуална информация за концертите на състава през месец април.
• В личен план: среща с пианиста Александър Гаджиев.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" пряко от зала "Сингълс" на НДК с квинтета на Луси Крюгер (Йоханесбург / Берлин) – концерт от серията на "Гьоте институт" "Съвременни независими и ъндърграунд артисти, творящи в Берлин" с куратор "Аларма".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Рон Картър, Кармен Мак Рей, Ърл Клу, Хърби Хенкок, Алфонс Музон, Тад Джонс.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35