Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: С арогантността си ГЕРБ казват – в тази държава колим и бесим ние

Вие никога няма да победите, гласувайте за когото си искате

Мария Спирова
Снимка: Личен архив

Политическата ситуация у нас коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Мария Спирова, журналистка, която живее в Лондон.

"За мен случилото се не беше необяснимо. Логиката му започна да се развива в началото на ротационната договорка. Беше ясно, че ГЕРБ не възнамеряват да играят честно, защото те са партия, която иска да успява. По тази причина голяма част от българското общество ги харесват. Техният успех обаче е обвързан с откровено шмекеруване. Всички договорки, които партия ГЕРБ исторически е правила с когото и да било от предишните си партньори, те винаги са били в шахматна игра, в която ГЕРБ не просто играе с царицата, а обръща дъската. Те не се интересуват от правилата, които някога са договаряни с тях. За ГЕРБ е от насъщно значение да не допуснат каквато и да било промяна в силовите структури. Ротацията бе взривена, за да не бъде премахнат Калин Стоянов от МВР и за да не се стигне до промени в съдебния закон. Вече толкова пъти ГЕРБ се връщат на власт, за да блокират развитието на законовите промени. Тази сага няма да свърши скоро и това, което се случи, щеше да се случи неизбежно."

Калин Стоянов и главният секретар на МВР

"Успехът на единствената властова ротация, която някога е успявала в България, е тази между ГЕРБ и ДПС. Тя се дължи именно на това, че повечето българи нямат възможността и енергията да следят тази серия от кадрови рокади и шахматни гамбити, които водят до матирането на всеки опит да се състави функциониращо правителство. Това се видя много ясно, когато ПП имаше мнозинство и имаше министри, които бяха грубо възпрени от извършването на редовата си дейност от ГЕРБ по места. ГЕРБ и ДПС имат достатъчно хора по места и с едно натискане на копчето могат да блокират всякакви идеи. Сега наблюдаваме нещо много сходно. ГЕРБ и ДПС са двете политически партии, успели да овладеят ключовите институции в България. Те имат на склад готови функционери, какъвто е Главчев, който, казваш му – отстъпва, казваш му – нарежда се. Същата е и Мария Габриел, която бе употребена от ГЕРБ – бе ѝ казано да дойде тук, дойде, после да отиде в президентството и да взриви ротацията – и тя безропотно го направи, защото така ѝ бяха наредили. 

ГЕРБ и ДПС не са спирали да управляват, независимо къде ги поставят изборите. Правителството на Главчев е правителство на ГЕРБ, да, което ще се погрижи за следващите избори, така че и следващото редовно избрано правителство да е на ГЕРБ с подкрепата на ДПС. Да, Калин Стоянов е човекът, който трябва да гарантира честни избори, които избори обаче са доведени от ГЕРБ до върха на възможния хаос, а той със сигурност едва ли ще обърне внимание на каквито и да е машинации."

Промени в съдебната система и служебният министър на правосъдието

"За ГЕРБ беше важно ротацията да приключи, преди политиците от ПП/ДБ да блеснат като продуктивни и че са постигнали това, което са заложили като свои тези. Защото на ГЕРБ им стана ясно, че има потенциал някакви промени все пак да се случат. ГЕРБ трябваше да приключат легитимирането на ПП/ДБ като ефективно управляващи. ГЕРБ успяха в това. Според мен няма значение кой е министър на правосъдието, тъй като консенсусът, който трябваше да доведе по промени в Закона за съдебната власт, никога повече няма да се състои в НС. Заради липсата на доверие, каквито и да са резултатите на следващите избори, шансът ППДБ отново да се съгласят на някакви плаващи коалиции или други съглашения с ГЕРБ."

Арогантността в назначенията на Главчев

"В последните десетина и повече години стои въпросът за арогантността като политически език. Аз лично свързвам ГЕРБ с развитите мафиотски структури, в които арогантността е фундаментална за комуникацията. Всеки път, когато имаме допускане на чудовищен полицейски произвол върху гражданите, какъвто е случаят, да речем, с г-н Стоянов, а и неговите предшественици, тази партия (ГЕРБ) не пожела да поеме отговорността за действията на своите силови министри. Не бива да забравяме, че ГЕРБ още в зачатието си е силова структура. С арогантността си ГЕРБ казват – ние не оставяме наши хора да изгорят. Ако си лоялен и си продал душата си на ГЕРБ и когато Борисов ти каже полицаите ти да пребият определени граждани, и твоите хора го изпълнят с цялата мощ на държавата, ГЕРБ после ти казват, че си недосегаем, защото си изпълнил поръчката. Небето да падне, но ти ще бъдеш защитен и това ще бъде демонстрирано и комуникирано не просто на съперниците на ГЕРБ, но и на цялата общественост. В следствие на това едната част от обществеността се шокира, изпада в морална травма и се деморализира.  

ГЕРБ работят по два начина. Единият е покупко-продажба на лоялност срещу благá, а другият е за тези, които не искат да играят тази игра. Тях ги преследват, ако са богати, ще намерят някоя институция-бухалка, която да отнеме бизнеса на човека, или ще го сплашат, или направо елиминират. Към редовните избиратели те прилагат друга тактика – шокират хората, като смъкват доверието в случая към "сглобката" която носеше някаква стабилност на страната, за да остане Калин Стоянов на поста си. Така всъщност ГЕРБ казват на гражданите: "Вие никога няма да победите, правете каквото си искате, гласувайте за когото си искате, но в тази държава колим и бесим ние. Ето, пратихте вашите избраници да работят с нас, ние ги направихме сами да си говорят и сега отново цялата власт е наша."

ДСП и най-голямото зло

"Смятам, че г-н Денков научи много неща, докато беше премиер, неща, които може би никой от нас не иска да научава. ГЕРБ и ДПС работят заедно, защото имат едни и същи икономически и властови интереси в България. Въздигането на Делян Пеевски до ръководната позиция, която заема, е отново същото, каквото говорихме за арогантността на ГЕРБ. Пеевски беше публично низвергнат, пратен в Дубай, и какво ли не, и сега той се върна, промъкна се обратно, дойде Америка и му каза "Магнитски", но не, тук на практика посланието е едно и също като на ГЕРБ: "Може целия свят да ни заобиколи в кръг и да ни плюе, нас дъжд ще ни вали, и ние ще управляваме. Защото никой, от когото зависи, т.е. българските граждани с гласуването си, не може да ни помръдне. Ние сме направили необходимото това да е така."

Преценката на Западния свят за ГЕРБ като евроатлантици

"Западът се обърква за действителната ориентираност на ГЕРБ съвсем доброволно. Ако погледнем от страна на Брюксел, няма на практика други две политически сили, които се ползват с разпознаваемост, освен ГЕРБ и ДПС. Те имат структурите и ресурса и го използват брилянтно, да се направят челен съюзник и за ЕНП, и за АЛДЕ. Те разбират може би много добре силата на създаване мрежи на влияние, където и да попаднат. За сегашната Комисия няма други разпознаваеми освен Борисов и котерията, която той посочва и на която той може да дава заповеди. Брюксел за кратко вкуси различен от ГЕРБ министър-председател в лицето на акад. Денков, но това не е достатъчно време, за да имат възможност ПП да завържат някакви връзки, които да са трайни. Освен това Брюксел знае, че да, има друга управляваща партия, но тя не може да направи нищо. Защото само ГЕРБ могат да вършат неща в България, а всеки друг бива блокиран. Прагматично висшите европейски политици, които виждат какво се случва в Украйна, виждат какво ще се случи, ако Тръмп се окаже отново на власт, тези политици, на първо място, искат да консолидират около себе си познати лица, с които е ясно какъв е алъш веришът. Т.е. какво трябва да даде Брюксел, за да случи това, което искат на Източния фланг."

Най-малкото общо кратно между ГЕРБ, ДПС и президента

"Русия. Генезисът на българската мафия и организирана престъпност са службите. България в момента се движи към Орбанов сценарий, а президентът Радев е възможният кандидат да олицетвори такъв режим. Това е дългата му игра още от първия мандат. За мен най-големият риск е електоралната деморализация. Значително е, за три години ще гласуваме шест пъти и единственото послание, което ГЕРБ и ДПС се грижат българското гражданство да получава, е, че няма никакво значение какво прави и как гласува. Ще ви караме да гласувате колкото трябва – само и само да се запази непроменено статуквото ни.

За мен беше държавническа постъпката на ПП/ДБ и компромиса им, въпреки че беше ясно, че ще ги посекат с нож в гърба. От тук нататък радикализацията в посланията и действията се налага от само себе си. Важно е какъв ще е резултатът им на изборите. Това, което ДПС и ГЕРБ нямат, е каквато и да е концепция какво да правят с младите хора в България и политически неосъзнатото поколение. Крайно време е ПП/ДБ да снесат такава концепция и да я отчуват бързо, така че да закукурига и да донесе обрат." 


Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00