Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

доц. Светослав Георгиев
Снимка: Геологически институт БАН

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен ръководител на института (директор) е професор Георги Бончев, виден български петрограф и минералог, основател на петрографската наука у нас. Той е изпълнявал длъжността на обществени начала. 

Още със своето създаване Геологическият институт изпълнява ролята на комплексен научноизследователски център в областта на геологията. Специален ден на Земята, организират от Геологическия институт на БАН на 22 април. Той ще бъде в кино "Одеон", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" директорът на института доц. Светослав Георгиев. 

Геологията като наука и по нашите земи е развита още от древния свят, геологията е една от първите науки след Освобождението, в СУ "Св. Климент Охридски" е една от първите специалности, уточни доц. Георгиев. През 2024 година нивото на геологията е добро, въпреки обективните проблеми с финансиране, съставът на института е на средна възраст, допълни той. 

Геологията е наука, която включва много направления и изучава всички аспекти на земята – вулкани, земетресения, геоложки рискове, всички ресурси, подземни води, геотермална енергия, както и начина на възникването и еволюцията на живота на нашата планета. 22 април е празник за всички геолози, тъй като се приемат като нейни стопани, заяви директорът на института. 

За втора поредна година те се включват в Международния ден на земята. Киноден са подготвили от Геологическия институт при БАН. В него са включени три лекции, кинопрожекции, представящи някои природните забележителности на България и филми за първата българска експедиция до Антарктида от 1986 година и първата експедиция до Еверест от 1984 година. 

Домакините от Геологическия институт при БАН са подготвили и демонстрационен щанд, където посетителите ще могат да разгледат геоложки образци и информационни материали. Целта е да се представи увлекателният свят на геологията, уточнява доц. Светослав Георгиев. Животът ни като цивилизация зависи от геологията, допълни той.

Цялото интервю на Ани Костова с доц. Светослав Георгиев от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35