Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на идеите и хората, които променят света

Проф. Веселин Дафов
Снимка: Венета Гаврилова

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните открития в науките, технологиите и обществения живот те трябва да представят чрез есе или друг словесен жанр, презентация, демонстрация или драматизация в срок до 10 май.

Областите, в които младите изобретатели могат да проявят творческия си дух, са всички науки, включително хуманитарните и обществените, изкуството, спорта, социалните дейности. Най-добрите презентации ще бъдат наградени и представени по време на фестивала в началото на юни.

В рубриката "Всичко за образованието" проф. Веселин Дафов, директор на НУЦТИ, представя идеята на университетските учени да протегнат ръка на младите изобретатели и още повече на учителите, които работят с тях.

"Нашите усилия са насочени в посока на това час по-скоро всеки един човек, всяко едно дете, всеки един ученик да чуе, че към него има възрастни, които гледат с очите на човек, който може да изобретява, да прави открития, да измисля неща, да се осмелява да прави и иновации със своя собствен ум, със своите собствени сили, като, разбира се, бъде подпомаган и по този начин ползва това, което и по-възрастните, и да кажем хората около него могат да му съдействат", казва проф. Дафов и допълва:

"Главната наша задача е да запалим един огън в подходящи учители – хора, които да основат такива клубове за творчество и иновации към училища, към общински центрове… въпросът е да се заживее такъв живот – клубен ли ще бъде, академии ли ще бъдат, няма значение как ще се нарекат, но да има по места такива непосредствени деятели – хора, които с любов и с грижа могат да се отнасят към такива идеи и към такива деца. И вече така в по-разгърнат план тези клубове да правят свои училищни кръгове или градски фестивали и така да се каже този национален фестивал да добие по-голяма масовост и по-голяма разгласа…Ние имаме традиция с ТНТМ (клубове за техническо и научно творчество за младежта) в България, по-младите вероятно няма да се сетят… и така да се каже имаме опит такъв – някои от нас личен, други повече, колегите от фондация "Еврика", които са съорганизатори, имат още повече опит в това, но ние искаме да отворим изобщо темата, че няма пречки деца да предлагат иновации…"

Чуйте цялото интервю в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35