Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните мрежи в изкуството и културата

Теодора Церовска, Йоан-Петър Кръстев и Александър Николов
Снимка: Росица Александрова

Днешната роля на социалните медии е по-силна от всякога, те възпитаха младото поколение да ги търси, да ги следва, да се информира чрез тях. Интернет пространството предоставя неограничени срещи с разнообразни хора, които споделят личен опит от различни сфери на живота.

Именно за това "Домът на Музите" ни представя двама млади инфлуенсъри Александър Vlog и Йоан-Петър, които разказват за техния уъркшоп за създаването на подкаст пред млада публика в Бургас и влиянието на социалните медии в изкуството.

Йоан-Петър е един от най-следваните създатели на съдържание в България. Изучава "Педагогика" в НСА и успоредно с това гради кариера на инфлуенсър. Най-модерната професия е негова страст и той продължава да диктува посоката ѝ в България от четири години.

Александър е видеоблогърът за храна, който експериментира и споделя необичайни и вълнуващи хранителни изживявания. Страстен почитател е на кулинарния свят и се специализира в правенето на рецензии на храни, ресторанти, кафенета и продукти. Освен това, има и собствено подкаст предаване – "Искам още”, в което известни звезди споделят лични истории и тайни, отпивайки любимото си кафе или похапвайки любим десерт.

Двамата посвещават немалка част от свободното си време в обучение на младежи от 15 до 29 години в тайните на подкаста, в избора на събеседник и тема, в тънкостите около воденето на разговор и влиянието на социалните медии в изкуството и културата.


Директно от Париж специално за "Домът на музите" взе участие и Костадин Бухчев – специалист по видеообработка, който разкри няколко тайни, за това как се задържа вниманието на аудиторията върху видеата, както и тънкостите около успешното развитие на изкуството използвайки социални медии  и създаването на бранд.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32