Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

| обновено на 22.04.24 в 10:04
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов
Снимка: Ист. работилница "Люлин"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва върха Еверест.

Преди 40 години Проданов изкачва най-високият връх на земята в т.нар. "зона на смъртта", която е над 8000 метра. Той остава и на следващия 21 април. Докато протича спасителна акция, от базовия лагер се опитват да поддържат постоянна връзка с него, радистът го окуражава, изричайки думите – "Ице, ти си голям мъж, моля те, не заспивай, ти си голям българин, към теб тичат хора!". Комуникаторът на радиостанцията обаче се чува все по-рядко, докато затихва съвсем.

След 40 години друг вид почит ни напомня за подвига на Проданов. Жители на столичния квартал "Люлин" се обединиха в идеята да кръстят улица на името на легендарния алпинист.

Идеята за именуване на улица с името на Христо Проданов възниква през 2022 година, когато Инициативният комитет Историческа работилница "Люлин" представя предложение за това на Столичния общински съвет. И така улица 611 става улица "Инж. Христо Проданов", като заслугата за това се дължи на подкрепата и солидарността от страна на общността.

"Преименуването на улицата е израз на нашата благодарност и уважение към Христо Проданов", споделя Габриел Тачев от Историческата работилница "Люлин" по време на интервю за "Нашият ден". "Това е една малка, но важна стъпка в почит към героите на нашата страна."

Процесът на преименуване не беше лесен, разказва Тачев, но се проведе с ентусиазъм и ангажимент. Започна с анкета в социалните мрежи, където участието на хората от квартала показа ясната им подкрепа към идеята. Следващата стъпка беше събирането на подписи от местни интелектуалци и общественици, които без резерви подкрепиха предложението.

"Хората в "Люлин" реагираха с положителни емоции към преименуването", разкрива Тачев. "Това показва колко е важно за нас да се отдаде дължимото на тези, които са допринесли за нашата история."

Габриел Тачев споделя, че следващата инициатива на Историческа работилница "Люлин" е свързана с предложението за преименуване на спирка 308 в ж.к. "Люлин" 3. Планира се тя да бъде преименувана на името на Културен център "Люлин", след това са подготвили, пак в "Люлин 6", в близост до улицата на Христо Проданов да се преименува една градинка, която е до блока, в който е живял Борис Годжунов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55