Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

| обновено на 22.04.24 в 10:04
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов
Снимка: Ист. работилница "Люлин"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва върха Еверест.

Преди 40 години Проданов изкачва най-високият връх на земята в т.нар. "зона на смъртта", която е над 8000 метра. Той остава и на следващия 21 април. Докато протича спасителна акция, от базовия лагер се опитват да поддържат постоянна връзка с него, радистът го окуражава, изричайки думите – "Ице, ти си голям мъж, моля те, не заспивай, ти си голям българин, към теб тичат хора!". Комуникаторът на радиостанцията обаче се чува все по-рядко, докато затихва съвсем.

След 40 години друг вид почит ни напомня за подвига на Проданов. Жители на столичния квартал "Люлин" се обединиха в идеята да кръстят улица на името на легендарния алпинист.

Идеята за именуване на улица с името на Христо Проданов възниква през 2022 година, когато Инициативният комитет Историческа работилница "Люлин" представя предложение за това на Столичния общински съвет. И така улица 611 става улица "Инж. Христо Проданов", като заслугата за това се дължи на подкрепата и солидарността от страна на общността.

"Преименуването на улицата е израз на нашата благодарност и уважение към Христо Проданов", споделя Габриел Тачев от Историческата работилница "Люлин" по време на интервю за "Нашият ден". "Това е една малка, но важна стъпка в почит към героите на нашата страна."

Процесът на преименуване не беше лесен, разказва Тачев, но се проведе с ентусиазъм и ангажимент. Започна с анкета в социалните мрежи, където участието на хората от квартала показа ясната им подкрепа към идеята. Следващата стъпка беше събирането на подписи от местни интелектуалци и общественици, които без резерви подкрепиха предложението.

"Хората в "Люлин" реагираха с положителни емоции към преименуването", разкрива Тачев. "Това показва колко е важно за нас да се отдаде дължимото на тези, които са допринесли за нашата история."

Габриел Тачев споделя, че следващата инициатива на Историческа работилница "Люлин" е свързана с предложението за преименуване на спирка 308 в ж.к. "Люлин" 3. Планира се тя да бъде преименувана на името на Културен център "Люлин", след това са подготвили, пак в "Люлин 6", в близост до улицата на Христо Проданов да се преименува една градинка, която е до блока, в който е живял Борис Годжунов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59