Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

7
Снимка: Марина Великова

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент. 

58 фотографии представят прекрасната и внушителна Антарктика, като запознават с дейността на учените от Българския антарктически институт. Чрез QR кода на изображенията можете да се пренесете на Антарктика, наслаждавайки се на звуците на непознатата природа. Това прави изложбата интерактивна.

Проектът подвига важните теми за климатичните промени, опазването на околната среда и биоразнобразието, както и отчита значимата роля на българската научна дейност в изследването на Ледения континент.

Откриването на изложбата "Ледовете на Антарктика" е от 19.00 ч. на Моста на влюбените, НДК. В продължение на 2 седмици (22 април – 5 май 2024) изложбата ще бъде достъпна за жителите и гостите на София при вход свободен.

Марина Великова представи своята изложба "Ледовете на Антарктида" в "Артефир":

"Днес е Международният ден на Земята. Това е денят, който ни припомня колко безценна е тя и ни кара да се замислим върху това как се отнасяме с нея. Антарктика, въпреки че е изключително отдалечена от нашия живот и изглежда като нереалност със своите 90% от леда на земята, това е мястото, където се образува световният климат. 

Добре е да се замислим, че животът не е свързан само с нещата, които са пред очите ни, а да се замислим по-глобално – какво правим в нашето ежедневие за това да намалим щетите?

Самата изложба представя неземната красота на Антарктика. Надявам се хора по улицата, които ще видят тази красота, може би ще искат да я споделят. Може би ще си помислят как да запазим тази застрашена красота..." 

Разговора с авторката на фотографиите, с които се поставя началото на интерактивния проект "Антарктика в нови измерения", можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Марина Великова, личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59