Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

Снимка: Pixabay

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева, ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево.

Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не можех да чета, се наслаждавах на словото и приказките и още тогава осъзнах, че литературата е нужна не само като удоволствие, но и като нещо, с което да се развивам."

И Узунов споделя своята първа среща със света на литературата: "Като всяко момче, което иска да прилича на баща си, започнах с неговите книги. До леглото му стояха "Под игото", "Приключенията на добрия войник Швейк", "Дванадесетте стола" и "Златният телец"  – започнах с тях."

Ученичката в 12 клас общува активно със своите учители, от които черпи препоръки за книги. Вдъхновението и мотивацията са подкрепени и от литературния кът за размяна на книги, който писателят Евгени Черепов – преподавател в ГПЧЕ "Ромен Ролан" – е създал за учениците.

Узунов, от своя страна, намира препоръки за книги от разнообразни източници. Той е любител на така наречените "книги за книгите", които съдържат впечатления и препоръки на читатели, сред които и на автори като Умберто Еко и Орхан Памук. Читалището в Царево вече е отесняло на страстния читател и той се е насочил към библиотеката в Бургас, но също така продължава да подкрепя малките книжарници в града.

Мирена Динева, която изучава английски и френски, споделя, че четенето на български език е най-пълноценно за нея. Тя избира книгите по сюжет, а не по жанр, защото се стреми да експериментира. Все пак ученичката откроява два жанра като предпочитани – криминалните книги и философските романи. Още 12-годишна Динева се увлича по творбите на Агата Кристи и Греъм Грийн, а около 9 клас в нея се поражда желанието да опознае и някои философски измерения на живота чрез такъв тип художествена литература.

Сотир Узунов допълва, че може би най-много харесва трудните за категоризиране автори като Салман Рушди, Габриел Гарсия Маркес, Пол Остър. Узунов илюстрира необятността на книгите с цитат от  "Родените в полунощ" на Рушди: "Има толкова много истории за разказване, твърде много, такова изобилие от животи, събития, чудеса, места, слухове, такава гъста смес от земно и невероятно!"

Повече за литературата като житейски пътеводител – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" е големият победител на "Златна роза" 2024

Новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева триумфира с пет награди на 42-рия Фестивал на българското кино "Златна роза". "Триумф" получи голямата награда за най-добър филм заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността. Филмът взе и отличията за сценарий и най-добра женска..

публикувано на 27.09.24 в 10:05

"Тортила флет" по Джон Стайнбек – нов спектакъл на театър "Кредо"

60-ият юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев" започва с премиера на спектакъла "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек на театър "Кредо". Спектакълът разказва "историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно" – история за група скитници и една къща на..

публикувано на 27.09.24 в 08:25