Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

Премиера на стихосбирката "Кой те обича" от британската поетеса в "Светофар"

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски, Надежда Радулова и Мария П. Василева.

Ето какво споделя Калоян Игнатовски за поезията на авторката и превода на нейните стихове:

"Каръл Ан Дъфи е едно от най-значимите имена в съвременната британска поезия. Тя е от редките екземпляри – популярна и харесвана, четена с благоразположено око и от критиката, и от академичните кръгове, и от редовите почитатели на поезията.

Пише за любовта, загубата, чуждостта, преместването, за копнежа по свързаност, по някъде другаде – симптоматичен за сърцето, което търси дом; засяга социално-политически теми. С ясна лексика, директна фраза и накъсан синтаксис. През феминистка леща, но текстовете ѝ се оттласкват отвъд правоверния феминизъм. Диапазонът ѝ се откроява с хумор, ерос, подривен сарказъм, нежност, коравост. Облича в глас широка гама от идентичности и човешки опит. В това число "предава на живо" от умовете на отчуждени хора, на изпаднали извън борда, както и на женски персонажи от митовете и историята, които обикновено са в сянка. Стихотворенията ѝ са наелектризирани. Нейният текст те поглежда право в очите, хваща погледа ти и го завежда там, където иска да го заведе."

И още:
"Поезията е музиката да бъдеш човешко същество." Това свое кредо Каръл Ан Дъфи прилага най-вече посредством езика. Тя не използва фиксирани метрически или римни схеми. Разчита на ритъма и звукописа. Показва, че съчетаването на звук и смисъл отеква в съзнанието на читателя и наред със силните образи го поставя в ситуация на ново светоусещане в един познат свят. По този начин Дъфи изгражда наново значението на това "да бъдеш човешко същество", разширява собствения ни опит. Стихът е свободен и в процеса на превеждане, ако четеш само наум, може да ти се изсули съзвучие. Четенето на глас ми помагаше. Любима ѝ е вътрешната рима. Непостоянна. Когато приблизително следва сонетната форма, обикновено римува само последния куплет."

Каръл Ан Дъфи е родена на 23 декември 1955 г. в Глазгоу, Шотландия. Родителите на майка ѝ са ирландци; бабата и дядото на баща ѝ също са ирландци. Когато е на шест години, семейство- то ѝ се преселва в английския град Стафорд. Завършва философия в Ливърпулския университет. Работи във вестник "Гардиън", където пише критика за поезия), редактор е в поетическо списание. От средата на 90-те години на миналия век преподава поезия в Манчестърския университет. По-късно става творчески директор на школата по писане в същия университет. Авторка е на девет стихосбирки. Публикувала е също пиеси и книги с поезия за деца. Съставителка на антологии. Получила е наградите "Съмърсет Моъм", "Дилън Томас", "Уитбред", "Т. С. Елиът", "Коста", "Форуърд", "ПЕН/Пинтър" и др. Почетен член на Британската академия. Почетен член на Кралското дружество на Единбург. През 2015 г. е удостоена с титлата дейм, женския еквивалент на сър, за заслугите си в областта на поезията. От 2009 до 2019 г. е поет лауреат на Обединеното кралство. Живее в Манчестър, има една дъщеря.

Снимка: Издателство за поезия ДА
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55