Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

| обновено на 28.04.24 в 10:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо, французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да се преместят у нас.

Сега Венсан е шоколадиер в Пловдив и заедно със съпругата си внасят какаови зърна от етични ферми в Южна АмерикаВнимателно ги почистват и изпичат, смилат ги на какаова маса и ги оставят да зреят няколко седмици, после ги овкусяват, изливат ги във формички, опаковат ги ръчно и така накрая техните изделия са еталон за истински, качествен, занаятчийски шоколад.

Независимо че е посветен на шоколада и семейството и няма много време, в сърцето си Венсан все още таи любов и към музиката. Като млад музикант той свири в различни групи и експериментира с различни жанрове, като джаз, реге, рок и метъл, а в България работи в сътрудничество с местни артисти. Към настоящия момент се ориентира повече към музика с етно звучене.

Венсан Гайо сподели в ефира на предаването, че цялата история започва със срещата му със съпругата му Мария във Франция, когато тя все още е студентка. През 2008 година, след като Мария завършва обучението си в Лион, те решават да опитат живота в България.

В разговора Венсан споделя, че не е срещнал съществени трудности в България, единствено езикът го е затруднил в началото.

"За разлика от Франция, тук се чувствам свободен да общувам с хора. Във Франция обществото е по-затворено, всеки е в своя кръг. Тук открих, че свободно мога да разговарям с непознати, да се смея с тях, да имам контакти, без притеснение за това как ще ни гледат хората. Природата тук е пълна с разнообразие и богатство", казва той.

Венсан изтъква разнообразието и богатството на природата в България и споделя, че решението им да се занимават с производството на шоколад е вдъхновено от желанието им да представят чист, занаятчийски продукт от висококачествени съставки.

Слушайте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йорданската асоциация на завършилите български университети – партньор в бизнеса и в образованието

На 12 август се отбелязва Международният ден на младежта, приет с резолюция на ООН от 1999 година. Датата е посветена на диалога между младежите от различни култури, както и на обмена на опит между поколенията. В това издание на "Нашият ден" говорим именно за такъв диалог – постигнат с образование в България. От 60-те години на ХХ век до..

публикувано на 12.08.25 в 10:40

Ловеч празнува Международния ден на младежта с поредица от събития

На 12 август 2025 г. в Ловеч ще се проведе поредица от събития по повод Международния ден на младежта, посветени на активността, забавлението и изявата на младите хора. Празничната програма ще започне в 10:00 ч. на пл. "Екзарх Йосиф I" със състезание с велосипеди и тротинетки, като записването за участие ще започне в 09:30 ч. Участниците ще се..

публикувано на 12.08.25 в 10:07
Снимката е илюстративна

Ловците в действие!

Тази неделя ловно-рибарското предаване "И рибар съм, и ловец съм" бе посветено на откриването на ловния сезон. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев анализират заповедта, изпратена до регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и ловни сдружения. Слушателите ще научат много и за предварителната подготовка на ловците, както и за..

публикувано на 11.08.25 в 16:00

Децата и дигиталната сигурност

Проектът "Дигитални деца" спечели първа награда за "Проект на годината 2024" на фондация "Лале". В "Нашият ден" разговаряме с Яна Алексиева , координатор на Националния център за безопасен интернет – за дигиталната сигурност на децата, ролята на възрастните и какви решения предлага награденият проект. Конкурсът "Проект на годината" –..

публикувано на 11.08.25 в 10:44

Курс по сиренарство

Все по-решаващо важно е малките животновъдни ферми да могат сами да преработват млякото си по наредба 26. Това е само една от причините фондация "Пендара" да се включи в организирането на курс по сиренарство, който ще се проведе през октомври в гр. София. Основен лектор в този курс е биологът Цветан Димитров, производителят на зеленото сирене от..

публикувано на 10.08.25 в 08:55