Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

| обновено на 09.05.24 в 10:06
Снимка: БНР

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда, разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен фактор за устойчивото развитие.

Особено внимание той обърна на градските реки, разказвайки за успешните инициативи за почистването на река Бели Лом в Разград, което довело до подобряване на качеството на въздуха и повишаване на общественото внимание към състоянието на водните тела. Проектите в София, където според него реките често са приети за канали, също бяха обект на дискусия. Попов изтъкна потенциала за преобразяване на града чрез реките, които могат да служат като оси за пешеходна и вело инфраструктура.

Той не пропусна да засегне и темите за велоалеите и паркинг пространствата, посочвайки, че тези аспекти на градската инфраструктура трябва да се разглеждат в контекста на цялостното развитие на града. Попов критикува необоснованото разрастване на градовете в съседни села, което води до струпване в централната част на града и създава проблеми заради недостатъчна инфраструктура в близките населени места. 

На финал той коментира и "широко неразбраната" в България Зелена сделка на ЕС, обяснявайки, че това е комплексна стратегия, която се стреми да интегрира различни подходи за справяне с климатичните промени. Попов спомена и влиянието на руската пропаганда и обществената реакция след кризи като пандемията от Covid-19 и енергийната криза, като фактори, които внасят допълнително напрежение към възприемането на зелените политики.

На климатичните промени ние гледаме или като нещо, което е далечно и неясно, или като нещо, което е неизбежно и ние не можем да направим нищо. И двата подхода са грешни – ние можем да направим нещо, но това е глобално усилие, което е напът да ги овладее в някакво поносимо развитие", твърди той.

"Има и следкризисна обществена реакция, след пандемията и стреса от войната в Украйна. След овладяването на проблемите – и тези, породени от Covid-19, и към страховете от възможна енергийна криза, се добави едни нов гняв към хората за това, което се случи", посочва още той.

В заключение той подчерта значимостта на предстоящата среща на Междуправителствената група по климатичните промени, която ще се проведе в България този юли, окачествявайки я като "най-голямото научно събитие в историята на страната ни".

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочихме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включи и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00