Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището, гости от България, Швейцария, Украйна, Великобритания и Франция.

С приветствия към училището и сдружението се обърнаха Димитър Здравков – съветник по образованието в Президентството, който прочете поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев; Милен Ботев- държавен експерт, който поздрави училището от името на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков; Лили Спасова, главен експерт, която предаде поздравите на Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина; и Радка Балабанова-Рулева – посланик на Република България във Франция. Екипът на училище "Иван Вазов" и Управителният съвет на сдружение "Христо Ботев" сърдечно благодарят на българската държава за подкрепата.

Сред приятелите на училището са известната българска писателка Здравка Евтимова, председател на журито на Международния литературен конкурс „Вълшебното перо“, иницииран от училището, както и детската писателка Лили Спасова, член на журито и главен експерт в Изпълнителната агенция за българите в чужбина – партньор на училището в проекта за литературния конкурс. Две статуетки "Вълшебното перо" бяха за тях – като благодарност за ролята им в това тържество. 

Трета статуетка "Вълшебното перо" бе връчена на Георги Зайков, който написа музиката за песента "Вазовчета" – новата рожба на БНУ "Иван Вазов".

Един от най-вълнуващите моменти бе, когато на сцената излязоха деца от БНУ "Иван Вазов" и изпяха песента "Вазовчета". Това бе театралната премиера на песента, която възхвалява българския език, българските герои и светини. Песента се изпълнява от всички ученици, но солисти са децата във вокалното студио с ръководител Десислава Станкова. Текстът е създаден от възпитаниците на училището от студиото по журналистика и творческо писане с ръководител Янета Димитрова. С нея в "Артефир" разговаря Димитрина Кюркчиева.

Чуйте звуковите файлове.


Снимки –  Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж 

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55

Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София

На 14 и 15 юни в Борисовата градина се провеждат "Литературни срещи - Лято" на фондация "Прочети София". В рамките на два дни читателите ще могат да изпробват силите си в тениса на корт и на маса, бокса, шахмата и ориентирането срещу писателите и да ги чуят в поредица от дискусии.  Пълната програма на събитието можете да откриете тук . Какви..

публикувано на 14.06.24 в 18:17

Следизборно ни е

В редакция "Хумор и сатира" получихме доста сигнали, че и след тези избори народните избраници имат вид, сякаш са рожба на противоестествен подбор, но знаем, че това е погрешно твърдение, както ще се разбере тази неделя след новините в 18 часа .  Тогава ще се чуе също: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 14.06.24 в 18:10