Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Серията събития предстои от 31 май до 2 юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift, изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни), което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Повече за програмата на фестивала в "Нашият ден" споделя творческият директор Мартин Русенов.

"Фестивалът Shapeshift представлява серия от събития, които изследват взаимовръзката между технологии, наука, изкуство и това как те повлияват на обществото. Всяка година поставяме една основна тема на събитието – тази година тя е "Прекалено ли е да мечтаем за утопия?", казва Русенов.

Живеем във време на технологична революция, но хората сякаш са подвластни на войната и сенките от миналото. По думите на Русенов се наблюдава тенденция, в която технологиите разделят обществото. Рационалността на иновацията води до ирационални мисли и поведение. Фестивалът Shapeshift прави опит да разкрие пълния творчески потенциал на технологичното време и да насочи представата на обществото към света и изкуството на бъдещето, към градовете на виртуалната епоха и към потенциала, който притежаваме.

Програмата на фестивала е изградена с участието на редица международни гости, съобщава Русенов. В НАТФИЗ френски артисти ще представят експозиция от образи и инсталации, създадени чрез иновации в дигиталното изкуство и изкуствен интелект.

Лекция в аулата на Академията ще проведе латиноамериканското архитектурно дуо Мартин Алварес и Ребека Естрада. Архитектите, които се занимават с изчислителен дизайн, ще представят своята визия за архитектурата на бъдещето, обвързана с екологичните изисквания на епохата.

Посетителите на фестивала ще се запознаят и с лектор от Полша, изготвящ прототипи на предмети на бъдещето. Например въпросният учен е създал домат, способен да произвежда животински клетки, заявява Русенов.  

Кой притежава облаците? Към момента редица държави разработват технология за изкуствено създаване на облаци във връзка с климатичните промени и заплахата от суша. Тези изкуствени облаци обаче представляват любопитен юридически казус, към който ще насочи вниманието ни Матию Симоне, любител на облаците, писател и адвокат.

В края на разговора Мартин Русенов отправя покана към слушателите, които искат да бъдат в крак с времето, да се потопят в наситената и вълнуваща програма на фестивала Shapeshift – от 31 май до 2 юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".  

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години преподавам в НАТФИЗ актьорско за драматичен театър и режисура, но до този момент съм бил асистент, бил съм в класовете на проф. Атанас Атанасов, на проф. Стефан Данаилов. Това ще бъде моят..

публикувано на 25.06.24 в 09:25
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: За "Изборът" и младата поезия

В "Нашият ден" гостува поетесата, писателка и преводачка Кристин Димитрова , върху чийто разказ "Изборът" българските деца писаха на изпита за НВО по БЕЛ. Димитрова е носител на почти всички големи национални литературни награди, автор на романи, разкази, пътеписи и поезия. Нейно дело са блестящите преводи на творби от Джон Дън и Луис Карол, за..

публикувано на 25.06.24 в 09:03
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15