Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вики, или как се ражда концепцията на "Маргаритка"

| обновено на 23.05.24 в 11:20

Виктория Терзийска, по-известна като Вики от "Мастило", е създател на концепцията "Маргаритка" – шлагерните детски песнички, с които са израснали поколения български деца, изпети от звездите на съвременната българска музикална сцена. На 8 и 9 юни на площад "Бански" в София ще се проведе семеен фестивал "Герои с мисия", който ще събере деца с различни истории.

В ефира на “Нашият ден” Вики сподели, че концепцията "Маргаритка" се е родила от нуждата на две майки за адекватно аудио и видео съдържание за децата им.

Идеята за проекта възниква преди осем години, когато се ражда първата дъщеря на Вики - Маргарита, която става и кръстница на проекта. Вики и Яна Липованска създават "Маргаритка", като канят приятели от музикалния бизнес да изпълнят детски песни.

Вики признава, че в началото те не са осъзнавали колко голяма е нуждата от качествено детско съдържание и колко голям интерес ще предизвика техният проект. Осем години по-късно "Маргаритка" се е превърнала в огромен проект, изискващ сериозна организация и административна подкрепа, включително от Столична община и Община Оборище.

Целта на фестивала е да обедини децата, независимо от техните различия, като е насочен към деца със специални потребности, които ще имат безплатен достъп заедно със своите родители.

Подготовката за фестивала върви с голяма скорост и ще включва множество забавления за децата. Музикалният съпровод ще бъде осигурен от "Джуниър Бенд" – музикален оркестър, съставен изцяло от деца. На сцената ще се изявят звезди, включително Вики, която ще изпълни песента за цифрите, която има 14 млн. гледания в YouTube за две години. Фестивалът ще включва спортни активности, както за всички деца, така и за тези със специални потребности.

Ще има работилници, където децата ще могат да създават герои и звезди от обикновени кашони и пластмасови бутилки, като се насърчава рециклирането и креативността. Вики споделя, че най-голямата награда за нея е признанието от семействата, които оценяват "Маргаритка". Тя иска да насърчи родителите да се включат активно във всички игри на децата и да бъдат част от тези два дни.

Една от най-важните цели на "Маргаритка" е да накара цялото семейство да се почувства заедно чрез музиката. Дисковете на "Маргаритка" създават възможност за семеен концерт в колата.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години преподавам в НАТФИЗ актьорско за драматичен театър и режисура, но до този момент съм бил асистент, бил съм в класовете на проф. Атанас Атанасов, на проф. Стефан Данаилов. Това ще бъде моят..

публикувано на 25.06.24 в 09:25
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: За "Изборът" и младата поезия

В "Нашият ден" гостува поетесата, писателка и преводачка Кристин Димитрова , върху чийто разказ "Изборът" българските деца писаха на изпита за НВО по БЕЛ. Димитрова е носител на почти всички големи национални литературни награди, автор на романи, разкази, пътеписи и поезия. Нейно дело са блестящите преводи на творби от Джон Дън и Луис Карол, за..

публикувано на 25.06.24 в 09:03
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15