Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то елитно образование?

Александър Чакмаков: Ученикът трябва да излезе от училище функционално грамотен – да разбира какво му се говори и какво чете

Снимка: Pixabay

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков, директор на Първа английска езикова гимназия.

По думите на Чакмаков учителството е вътрешно усещане и потребност. Гостът споделя, че още в най-ранна детска възраст започва да мечтае за учителската професия. Чакмаков завършва право, по съвет на своите родители, и днес не съжалява за това житейско отклонение. Желанието да преподава все пак се оказва по-силно и младият учител преминава през различни етапи на професионалното си развитие, като вече от една година е директор на Първа английска гимназия.  

"Смятам, че всяко едно училище може да бъде елитно – това зависи от учителите и от родителите, които да подкрепят процеса и да покажат на децата, че знанието е най-ценно в живота", заявява Чакмаков и дава за пример възрожденската епоха, когато заможните семейства насърчават образованието на своите деца, като ги изпращат в чужбина. Тези деца се завръщат като образовани и завършени личности, които оставят своя културен и обществен отпечатък в България.

Образованието води към прогрес, но в днешно време идеалите са променени –  не е модерно да си знаещ и можещ, по думите на Чакмаков. Учителят изтъква, че съвременните деца имат голям потенциал и нови перспективи пред себе си. Много подрастващи още в предучилищна възраст овладяват чужд език, заради достъпа си до игри и филми.

Като директор на елитно училище Чакмаков наблюдава учениците от различни възрасти всеки ден. В предгимназиалните класове децата са по-прилежни и ентусиазирани в образователния процес, смята Чакмаов. За съжаление в гимназията сякаш духът от бутилката бива изпуснат и поведението и мотивацията на учениците се влошават – добрите стават свръхдобри, но по-слабите драстично изостават, по думите на госта.  

Според Чакмаков българската образователна система обръща детайлно внимание на безсмислени неща. "Ученикът трябва да излезе от училище функционално грамотен, да разбира какво му се говори и какво чете", заявява учителят и акцентира върху необходимостта от реални реформи в тази посока. Чакмаков изразява мнението, че в сферата на образованието прибавената стойност и резултатите от реформите се проличават след години, затова трябва да се действа с по-голям размах, а не на парче. Минало е достатъчно време от въвеждането на образователните реформи през 2016 година и хората, работили на терен в институциите и училищата, виждат слабите места и грешките в системата, смята Чакмаков. Според госта не е задължително винаги да се съизмерваме със свръхразвитите страни от Западна Европа. По-добре е да взимаме добри примери и практики от съседните балкански страни и от тези в Централна Европа, където манталитетът, ценностите и начините на възприятие са сходни с нашите. Чакмаков обръща внимание, че ниските резултати на страната ни от тестовете PISA се дължат именно на факта, че въпросите са базирани на чужда образователна система и метод на оценяване.

Александър Чакмаков завършва разговора с думите: "Утре е 24 май. Винаги се организира шествие на училищата, което тръгва от Президентството и стига до Народната библиотека. Нека всеки, който има време и желание да дойде, да доведе децата си, защото това е най-красивият български празник, с който трябва да сме изключително горди. Да не забравяме на димите на Вазов, че и ние сме дали нещо на света."

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26

Д-р Джон Брок: Хората и Земята имат общо бъдеще

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" представяме репортаж от лекцията на проф. Джон Брок, озаглавена "Ритъмът на Земята". Тази лекция е част от фестивала "Столица/Литература", организиран от Фондация "Елизабет Костова". Темата на лекцията се фокусира върху промените в химическия състав на атмосферата през последните десетилетия и..

обновено на 25.06.24 в 10:55

Фалшивата информация – има ли универсален метод за разпознаване?

В рубриката "Епизоди от живота" гл. асистент д-р Стефан Марков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и от Института по философия и социология при БАН, а също и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата",  както и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата", разкрива какво е фалшива информация в епохата на постистина. В..

публикувано на 25.06.24 в 10:01

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52