Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

Снимка: nfc.bg

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен характер. Ще има дискусии на живо и своевременни коментари на авторите. Идеята на Pop-up Cineplex е да отвори свободен диалог за изкуство, да бъде преживяване, а не просто прожекция.

Националният филмов център и Програма "Култура" на Столична община застават зад организирания от екипа на Equipaж филмов форум. В "Кино с думи" двама от ентусиастите, които са се ангажирали с реализирането му, разказаха какво всъщност представлява Pop-up Cineplex.

"Решихме, че просто трябва да взривим нещо в показването на кино, защото българското кино се завърта напред-назад в неправилни места. По едни шопинг молове, където хората пазаруват сапуни, парфюми, а не ходят на култура. Много филми просто някак преминават, нямаме възможност да се връщаме към тях, светът стана нефокусиран, всичко стана комерсиален цикъл, и при нас се появи тази идея: "Не може ли да си направим ние наш cineplex, който да работи по нашите правила?". Тоест да се случва това, което ние искаме да има в него. Може би е утопично, революционно, но и с добро чувство за хумор се захванахме с това нещо", каза режисьорът Андрей Паунов, като отбелязва, че имат желание да превърнат алтернативния кинопреглед в регулярен фестивал.

Авторът на филма "Януари" разясни, че тези осем дни, изпълнени с филми, представляват кино с бар и съпровождащи събития.

"Това е кино, което се случва в едно пространство, което кани и своите автори, не само своите зрители. Ние очакваме не само публиката да се срещне с филмите, а и авторите да се срещнат с филмите. Ще задължим авторите да си гледат филмите, такива културни инициативи. – шегува се Паунов и допълва: - Това е демократично начинание, което започва от долу нагоре, не е културна програма, измислена от някакъв бюрократ и смъкната отгоре, която да очертава някакви посоки на българското кино. Това е нещо съвсем различно, то повече идва от вътрешно желание и липса на пространство за диалог, което по някакъв начин ние си мислим, че би могло да бъде направено. Ние все още не знаем какво ще е това животно, но мислим, че ще е много приятно и каним всички да дойдат, а пък в процеса ще видим точно как ще се случи и за какво ще си говорим."

Нестандартният кинофорум предлага три зали, в които зрителите могат да се насладят на подбраните филми, като една от тях е само за двама души. Предлага и нов формат – "Прожекция с коментар", в която авторът ще говори на живо по време на филма и ще се случва само по веднъж. По думи на Паунов ще е нещо средно между кино, театър и журналистика.

"Искахме малко да раздвижим тази сфера, в която се показват филми, да има още едно място, на което хората да могат отново да погледат върху това кино, което е направено през последните години. Все по-рядко филмите, които са от последните десетина-двайсет години, имат възможност да бъдат показани отново. И е хубаво, не трябва да се забравят. Факт е, че повечето ги има достъпни в стрийминг платформите, но именно това, че ги събираме на едно друго място, в една друга атмосфера, предполагам, че ще създаде по-различно изживяване и оттам идва този т.нар. алтернативен елемент", обясни и операторът Иван Чертов.

За целите на Pop-up Cineplex-а екипът му завзема три индустриални сгради, които адаптира. Те се намират на бул. "Тотлебен" 34, като част от приключението е да намериш самото място и да го обживееш.

"Пространството не е конвенционален киносалон, по-скоро е хибрид и всъщност предлага на самите зрители да останат след прожекциите и да имат допълнително изживяване, като музикалните програми, които със сигурност пасват, поне дотам - докъдето сме развили това място", каза още Чертов.

Сред филмите, включени в алтернативния кинопреглед, са "Февруари" и "Източни пиеси" на Камен Калев, "Тайният живот на Вера" и "Добрият шофьор" на Тонислав Христов, "Безбог" на Ралица Петрова, "Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, "Ага" на Милко Лазаров, "Смирен" на Светослав Драганов, "Моят Чичо Любен" на Никола Бошнаков и Джеки Стоев, "Парчета любов" на Иван Черкелов. Откриването ще е с дигитално реставрираната версия на емблематичния и отдавна спрян от излъчване филм на Бинка Желязкова по текст на Йордан Радичков "Привързаният балон". Той е пример за това, че винаги е имало експлозии в българското кино.

Pop-up Cineplex дава възможност на всеки зрител да проследи творчеството на авторите и действително да се срещне със съвременното българско кино. Както и то самото да се срещне със себе си.

Целия разговор с Андрей Паунов и Иван Чертов чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55