Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв въздух диша България?

Снимка: БГНЕС

За пролетния въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва – разговор в "Нашият ден" с Христо Христозов от представителството на гражданското обединение "Дишай, България" в Димитровград.

Към момента гражданската организация събира подкрепа в искане на повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха. Исканията към Министерството на околната среда и към ИАОС са да бъде публикуван докладът за състоянието на мониторинговата система и да бъдат предприети незабавни мерки за отстраняване на проблемите, като процесът бъде прозрачен.

Христозов разказва, че изводите за наличието на нередности почиват на анализа, направен от гражданското обединение "За Земята", относно нивата на азотен диоксид в периода 2021-2022 година. Данните се разминават с официалните данни на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС). В тази връзка гражданските активисти са изискали да бъде изготвен доклад от страна на ИОАС за работата и разположението на мониторинговите пунктове. По думите на Христозов през 2022 година докладът е изготвен и изпратен в министерството, но вече три години липсва публичност.

Важно е да знаем какво дишаме, тъй като мръсният въздух предизвиква дихателни и сърдечни болести. Христозов разказва, че след "Големия смог" в Лондон през 1952 година, в следствие на който в същия ден умират 4000 души, а в следващите седмици жертвите стават 8000. Също така 100 000 души развиват респираторни проблеми, Европа осъзнава прякото влияние на въздуха върху човешкото здраве.  

Христозов споделя, че от 2021 година ситуацията в Димитровград става критична, след като в рамките на половин година Електроцентралата ТЕЦ "Марица 3" превишава близо 30 пъти часовите норми на серен диоксид. По наредба за една година са позволени 24 превишавания на нормата, пояснява Христозов. През 2022 година в Димитровград са измерени най-високите стойности на серен диоксид – 2 хил. микрограма (при допустими 350 микрограма на час), като вместо да бъдат предупредени жителите на града да останат в домовете си, те са оставени да прекарат съботния ден в активности навън. Христозов споделя, че населението в Димитровград се е обединило около каузата за по-чист въздух. 

По думите на госта на този етап съществуват законови спънки за разрешаването на проблема с мръсния въздух. Въпросът в много населени места е комплексен, тъй като нивата на фини прахови частици и вредни вещества във въздуха зависят от съвкупност от фактори. Ето защо е важно да бъдат поставени правилни датчици, а данните за състоянието на въздуха да бъдат публични, заявява Христозов. 

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15