Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова България: чешката диря

Константин Иречек
Снимка: royalbulgariaincolour.com

Близки и далечни народи са оставили дълбоки следи в историята ни. Повечето следи са следствие на завоевателни и отбранителни войни, а голям брой от контактите са били ако не с военни, то главно с търговски цели.

Чехите обаче са изключение. 50 г. след голямото издание на "Пътувания по България" на К. Иречек и 136 г. след излизането му в Прага говорим за чешкото културно, научно и стопанско присъствие у нас – за Шкорпил, братя Прошек и Мърквичка, за Чапек, Хашек, Храбал, Кундера, дори за това защо е чех Георг Хених от романа на Виктор Пасков. Събеседници са проф. Владимир Пенчев, доц. Ани Бурова, преводачът Васил Самоковлиев, журналистът Емил Басат, поетът и журналистът Лидия Гълъбова.

Професор Владимир Пенчев разсъждава за причините за "чешката инвазия" у нас преди близо век и половина и я търси в ентусиазма, но и в практицизма на тогавашните поданици на Австо-Унгария, намиращи у нас и поле за културна, научна и бизнес изява, но намиращи и един близък по дух народ. Доц. Ани Бурова, Васил Самоковлиев и Емил Басат разказват за състоянието на българската бохемистика, за преводите на чешки писатели у нас, за т. нар. "културна реверсия", която също има място днес, и която ни превръща от обект за изследване преди век и половина вече в субект, който може да върне част от културния дълг.

Лидия Гълъбова споделя прекия си опит от българското културно присъствие в днешна Чехия и разказва за фигурите, запазили интерес към България не само като туристическа дестинация, но и като създател на културни ценности.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15