Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Балканския икономически форум:

Възможна ли е обща икономическа стратегия на страните от Балканите?

Снимка: БАИ

На 7-8 юни в Банко се проведе Балкански икономически форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара в партньорство с Българо-румънската търговско-промишлена палата.

За възможните инвестиции и укрепването на икономическите връзки между страните от Балканския полуостров в "Нашият ден" говорят Бурхан Немутлу и адв. Виктор Гугушев.

Българо-турската търговско-индустриална камара и Българо-румънската търговско-промишлена палата са подписали споразумение за партньорство в една обща икономическа стратегия – това заявяват председателят на БТТИК, Бурхан Немутлу и председателят на БРТПП, адв. Гугушев.  

Виктор Гугушев, Бурхан Немутлу и Нина Цанева

Проведеният Балкански икономически форум е първата проява на дългосрочната съвместна стратегия на двете търговски организации, целяща разширяване на инвестициите в Източна и Централна Европа.  

На събитието са присъствали  Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, и Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ. Дипломатически представители от България, Турция и Румъния, представители на централната изпълнителна власт и местното управление също са взели участие във форума. По думите на адв. Гугушев концепцията предвижда във времето да бъдат включени още партньори и представители на други балкански страни. Обменът на добри практики и запознаването с възможностите за инвестиции са в основата на организираната икономическа платформа.

България трябва да насърчи развитието на малкия и средния бизнес, смята Немутлу, който вярва, че създаването и доразвиването на търговска марка е пътят към успеха на един фамилен бизнес. Стокообменът между България и Турция е бил сред акцентите по време на форума, заявява още Немутлу.

Адв. Гугушев допълва, че румънският пазар предоставя много възможности за разширяване на инвестициите от страна на българските компании, които се стремят към разрастване.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40