Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Велков и Радослав Парушев:

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

| обновено на 13.06.24 в 12:07
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас.

Радослав Парушев, адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България, сподели своите наблюдения относно променящата се реалност след 2020 г. и нейното отражение върху литературата. Той отбеляза, че реалността след началото на 2020 г. е започнала да предлага такива дистопии, че писателите трудно успяват да ги догонят. Парушев заяви: "Точно това, което в момента се случва, аз не съм го описвал, но някъде след 2020 г., след началото на 2020 г. реалността започна да предлага такива дистопии, че писателят не може да ги догони. Научната фантастика се оказа безпомощна след началото на 2020 г., предвид реалността, която се случва." Той добави, че ако преди три години някой беше казал, че ще има война в Европа повече от две години или че НДК ще бъде заградено с лента, той би го повярвал.

Андрей Велков, политолог, маркетолог и специалист по политически маркетинг, сподели своите мисли за текущите политически събития и бъдещите си литературни проекти. В момента той пише книга, озаглавена "Реквием за една държава", която разглежда събитията в една държава, наподобяваща България от 2021 г. насам. Велков изрази своята изненада и затруднения как да пресъздаде тези събития, като заяви: "И в момента това, което се случва в последните години, аз съм в лек потрес как трябва да го пресъздам, или трябва малко да съкратя книгата, или тя трябва да бъде над 30 тома."

По време на разговора бе обсъдена и текущата политическа ситуация в България. Велков и Парушев изразиха своите мнения за предизборната кампания и поведението на политическите партии. Велков спомена теорията, че партия "Величие" не са искали да влизат в парламента, а само да вземат субсидията, което според него е обърнало избирателите от политическия процес и довело до нихилизъм: "Комуникацията, която осъществиха политическите партии, съвсем обърнаха избирателя от политическия процес, чуха се гласове, че това е нихилизъм."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25