Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линда Грегърсън и Надя Радулова, или какво печелим в превода?

| обновено на 20.06.24 в 12:02

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гости са Линда Грегърсън и Надежда Радулова. Линда Грегърсън, поет и критик, е една от най-изтъкнатите фигури в съвременната англоезична поезия, а нейна преводачка на български е поетесата и писателка Надя Радулова.

В ефира на "Нашият ден" Линда Грегърсън сподели своите мисли за процеса на превод на поезия:

"Това, което се получава при превода, всъщност е едно ново стихотворение и умножаване на тези пластове на богатство на смисъла, които са зададени в оригинала, но всъщност идеята е, че в превода те се умножават."

Когато беше попитана кои са важните неща за нея днес, тя отговори:

"Още преди да закуся, отварям новините и всеки път се сблъсквам с безкрайното човешко страдание, на което сме свидетели в момента."

Надя Радулова също сподели своите впечатления от срещата си с Линда Грегърсън:

"Много съм благодарна на Фондация "Елизабет Костова“ за конференцията за поезия, която се случва в Копривщица. Една от причините за това, може би най-важната, е тъкмо срещата ми с Линда. Това е една среща, която отключи много сериозни залежи на смисъл и да превеждам толкова страхотна авторка на български, чиито стихове са и интелектуално предизвикателство, но и някакво разгръщане. В тях има много висок етически стандарт, така че това е голямо преживяване. А самото приятелство, то е преди всичко дар, за който трябва да сме благодарни, но и възможност за повишаване на стандартите на самите нас. Приятелството е и това, то ни казва, че не сме довършени още и ни дава тласък да продължаваме да се развиваме."

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18