Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

Репортаж от откриването на изложбата фотографии на Джесика Ланг в НХГ

| обновено на 04.07.24 в 16:25
Мемориалът в планината Ръшмор
Снимка: Уикипедия

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта. През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на неограничените възможности и човешки права".

За свободния, предприемачески и демократичен дух на САЩ, изправен пред предизвикателството на едно сложно време, както и за българо-американското приятелство, в "Нашият ден" е разговорът с Даниел Киряков – мениджър комуникации на Американската търговска камара в България.

Седмицата протича под знака на приятелството на страната ни със САЩ – в политически, икономически и културен план. Американската актриса Джесика Ланг е в България, за да представи своята мащабна фотографска изложба в Националната художествена галерия. Това е един от ярките примери на културната дипломация, която е сред най-ценните инструменти за  показване на приятелство и споделяне на духовни постижения. Киряков призовава слушателите да се запознаят лично с фотографското творчество на Ланг.

Репортаж на Яна Пункина от откриването на изложбата фотографии на Джесика Ланг в Националната художествена галерия, чуйте от звуковия файл.

сн. Ани Петрова

По случай Деня на независимостта Американското посолство организира прием, който събра на едно място най-видни представители на политическия, духовен, обществен и икономически живот в България. Киряков споделя, че една от най-обсъжданите теми по време на събитието е била политическата съдба на страната ни и това дали ще бъде съставено правителство. Сред акцентите е била и инициативата на осем двустранни търговски камари, призоваващи политическите представители към стабилно управление.

По думите на Киряков, ако желаем България, като член на НАТО и ЕС, да бележи възходяща траектория на развитие, механизмите на бизнеса трябва да бъдат законни и прозрачни. Обменът на стоки и на услуги между България и САЩ са във възход. Български компании намират място на американския пазар и стават част от трансатлантическата икономика, а добавената стойност остава в България, подчертава Киряков.

Идеите, заложени в Декларацията за независимостта, стават част от динамични процеси и търпят изменения, разказва Киряков. Доказателство за това е, че само 60 години след подписването избухва Гражданската война в Америка, тъй като Северът и Югът изпадат в дълбоко разделение на тема свобода, робство, търговски интереси.

Към днешна дата американското общество е крайно разделено и бъдещите президентски избори в САЩ ще окажат влияние на световната политическа обстановка. По думите на Киряков е важно след изборите на 5 ноември да се вземат решения, които да изграждат и надграждат международните взаимоотношения.

А как празнува американското семейство днес? Денят на независимостта е почивен ден, в който американците отдават почит към националния флаг и държавата. Организират се ученически пътувания до планината Ръшмор или до имението на бащата на нацията Джордж Вашингтон. Киряков разказва, че освен политик Джордж Вашингтон е бил геолог, изследовател, учен, общественик и чудесен домакин. Имението му, което е тънело в разруха, е реновирано по благотворителна инициатива на местното женско дружество.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13