Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България.

"Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той прославя фолклора ни на няколко континента"разказа в "Нашият ден" Деян Драганов – началник отдел "Образование, социални дейности, култура, спорт и логистика" при Столична община, район "Витоша".

Официалното откриване е на 16 юли от 19:30 ч. на сцената на НЧ "Витоша – 1951". Същата вечер от 20 ч. ще има концерт на изявени български ансамбли. В следващите дни гостуващите състави също ще изнесат своите програми, отново от 20 ч.

В рамките на фестивала се провежда и конкурсът "Момък Люлин и мома Витоша", в който двойки от всички държави гостенки се съревновават в надиграване с българска ръченица. Това, по думите на Драганов, говори за огромното културно многообразие и за разпространението на българската култура и българския фолклор зад граница.

Още за историята на фестивала, както и програмата за тазгодишното издание, чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доста отговори

В редакция "Хумор и сатира" винаги сме готови да отговорим на въпроси, които другите избягват. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим следните наши версии: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" по стихове на Валери Петров, който ни напусна преди 10 години. - "Истинските новини" – как да..

публикувано на 22.08.24 в 17:30

София става сцена на съвременно изкуство с дебюта на Sofia Art Fair

"Изкуството е значимо!" е слоганът на първото издание на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair. Форумът ще се проведе от 3 до 6 октомври във форум "Джон Атанасов" в София Тех Парк , съобщават организаторите, цитирани от БТА. Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници По думите на екипа слоганът..

публикувано на 22.08.24 в 13:00

Румънски художници скандират "Cво-бо-да!" в София

Румънски художници скандират Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! в София на изложба, на която се обсъжда близкото историческо минало на Румъния и България в контекста на 35-годишнината от падането на комунизма в Източна Европа. Експозицията ще бъде открита в галерия "София прес" от 2 до 29 септември , съобщават организаторите, цитирани от БТА.  По..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Комедията "Петък вечер" ще разсмива зрителите в Перник през септември

Авторският спектакъл "Петък вечер" ще бъде представен в Перник на сцената на Общинския драматичен театър "Боян Дановски". За това съобщават организаторите на комедийното представление в официалната му страница във Фейсбук, цитирани от БТА. В ролите са известните актьори Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев .  Героите на пиесата са..

публикувано на 22.08.24 в 12:17

Тракийското вино и култура във фокуса на специални вечери в Казанлък

Вечери на тракийското вино и винена култура организират в Казанлък в рамките на програмата на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация, цитирани от БТА. Изложба на тракийски доспехи бележи началото на празниците в Казанлък Те ще бъдат на 6 и 7 септември пред Тракийската..

публикувано на 22.08.24 в 12:07