Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Димитър Станчев:

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той. 

През пролетта и лятото влажният морски въздух се спуска в региона и къпе горската повърхност в леки сутрешни мъгли и това предполага добрите условия тук. През месеците юни, юли и август дъбовата мана е основната паша на пчелите в странджанските гори, тъй като има малко цъфтящи нектароотделящи видове. След като пчелите съберат мана, те я превръщат в мед, който съхраняват в кошери по краищата на горите. 

"Тази година не е сред най-силните за производителите. "Черното злато", както наричат мановия мед, съдържа много полезни минерали, които определят и невероятните качества на меда, – уточнява Димитър Станчев. – Този мед не е с нектаров произход, всяка година производството му е в различно количество, съдържащите се в него микроелементи са изключително важни за метаболизма в човешкото тяло, както и за цялостното негово функциониране, колкото повече стои и остарява, толкова е по-полезен за човека. 

Това, че през 2019 година мановият мед бе признат за български продукт, тук е момента да благодаря на Манол Тодоров, който има най-голяма заслуга за това, но ние пропуснахме момента на промоцията на продукта ни, нека отбележа, че странджанският манов мед има два показателя, с които е по-добър от добилият популярност австралийски мед, но това е малко известно за света, тъй като нашият мед по качества се доближава на този само в две места в света – Кавказ и Южна Америка, а Странджа планина е втората в света по развитието на дъбови насаждения", припомня Димитър Станчев. 

За жалост, според него, тежкият и непривлекателен ежегоден труд определя слабия интерес на младите към производството на манов мед, не само в региона. 

"Мановият мед, укрепва целия организъм, подпомага функционирането на сърдечно-съдовата, опорно-двигателната  и нервната система на всеки  човек, консумацията на 15-20 грама мед ежедневно подпомага нормалния тонус на всеки организъм", категоричен е производителят на манов мед от с. Индже войвода Димитър Станчев.

Целия разговор на Ани Костова с производителя Димитър Станчев в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо "изгаряме от срам" и други любопитни въпроси

Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката.  За какво ни е срамът се питаме във..

публикувано на 11.03.25 в 11:31

Проблеми в професионалното образование

Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..

публикувано на 11.03.25 в 08:20
Инж. Емил Митев

Еврика! Успешни българи: инж. Емил Митев

"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..

публикувано на 10.03.25 в 17:05

Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..

публикувано на 10.03.25 в 16:40

Биологическият факултет предлага бъдеще за младите

Само три години след създаването на Софийския университет са сформирани катедрите по ботаника (1891) и зоология (1897). За десет години броят на катедрите се удвоява и те осъществяват обучение на студенти в рамките на Физико-математическия факултет, в специалността Естествена история. През 1944 г. специалността се разделя на две – Биология и..

публикувано на 10.03.25 в 11:15