Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Велинов:

44 отбора от 33 държави участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

Снимка: ioai-official.org

От 9 до 15 август България посреща над 200 ученици и младежи от цял свят, които ще се включат в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Бургас е домакин на форума и на 14 август ще станат известни победителите. В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети. Част от тях са Университетът за изкуствен интелект Мохамед бин Зайед в Абу Даби, Университетът в Копенхаген и Оксфорд, както и институтът INSAIT към Софийския университет "Св. Климент Охридски".  

"Именно у нас са създадени първите международни олимпиади, през 1989 г. е тази по информатика, през 2003 година правим Олимпиадата по лингвистика, така че, когато сложиш ръка до ръка да вървят езиците и информатиката, следващата естествена стъпка е Олимпиада по информатика, и аз се радвам, че поставя началото имено отново у нас", заяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните" Александър Велинов, съосновател на инициативата.

Изкуственият интелект навлезе в живота ни и всеки го използва по един или друг начин, допълва той. 

"Изкуственият интелект е много красива статистика, която показва  връзката между това как мислят хората и как досега даваха резултати, и тя е едно свързващо звено между стандартния софтуер, който използваме, но той няма елемент на креативност, иновации и елемент на случайност, който обаче го има при хората, за да бъдем ние различни", уточнява Велинов. 

Изкуственият интелект, според него, ще навлезе в различни професии, това ще се отрази върху живота на много хора, но ще бъде в помощ на хората. Този интелект няма как да замени човека, той би могъл да улесни неговата работа, предлагайки му различни решения с техните плюсове и минуси, тъй като той генерира тези резултати на базата на статистика, разяснява Велинов.

Състезанието по изкуствен интелект се състои от два сегмента – научен и практически. "Основният фокус е върху машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение. Това са най-широко застъпените теми както в академичните среди, така и в бизнеса. В тази част ще се разглеждат сериозни изследователски казуси", обяснява Александър Велинов, който е съосновател на състезанието. 

В практическия кръг, допълва той, учениците ще имат възможност да работят с избрано от тях приложение за изкуствен интелект и ще имат за задача да създадат широко разбираем продукт – аудио, видео или изображение. Целта е тази олимпиада ежегодно да се провежда в различни държави по света.

Основател на олимпиадата е фондация ЛЕРАИ, зад която стоят петима българи – Лора Динева, която има над 10 години опит в организирането на национални лингвистични събития, доц. Росица Декова от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, Елена Маринова, съосновател на "Мусала Софт“, Александър Велинов, който от 2003 г. почти непрестанно е бил ръководител на Националния ни отбор по лингвистика, и Ива Гумнишка – бивш състезател и златен медалист от Международната олимпиада по лингвистика.

Целия разговор на Ани Костова с Александър Велинов от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимка –  ioai-official.org



По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И децата със СДФХ в клас

В ценностната скала на българите образованието винаги е заемало едно от първите места. Затова началото на всяка нова учебна година е като национален празник. И тази не направи изключение. Както обикновено учители, ученици и родители бяха поздравени от министъра.На сайта стои поздравът на сегашния министър Цоков. "У важаеми ученици и Вие, скъпи..

публикувано на 19.09.24 в 16:50

Росен Богомилов: Директорът е човекът, който дава посоката за развитието на едно училище

На 17 септември, втория (не)учебен ден за софийските училища, разговаряхме с един нов млад директор на столично основно училище. Росен Богомилов е завършил история и география във Великотърновския университет и магистратура по образователен мениджмънт, работи като учител и заместник-директор на 106 ОУ "Григорий Цамблак", а от началото на..

публикувано на 19.09.24 в 12:20

Песни с пръст в раната

"Премълчаната история" се вглежда в знакови песни, отражение на националната съдба в нейните най-трагични и противоречиви моменти. Слушаме "Песен на Иван Шишман", "Шуми Марица", "Съюзници разбойници", българското изпълнение на Ива Ваня на "Лили Марлен", комунистическия марш "Септемврийци"... И си спомняме както събитията, вдъхновили тези творби, така..

публикувано на 19.09.24 в 08:45

Антарктида – познатата и непозната: 5 епизод – Къде сме ние, в сравнение с другите?

В последния пети епизод от поредицата за Антарктида ще добавим нови интересни факти за ледения континент и за работата на нашите учени там. Какво е усещането, след като акостираш на антарктическия бряг, разказва доц. др. инж. Борис Цанков, който изгражда т. нар. воден цикъл на българската база. Антарктида – познатата и непозната земя: 1..

публикувано на 17.09.24 в 16:25

Етика и генетика – от шанса към избора

Атом, ген и байт са частиците, с които може да се разкаже историята на ХХ век и които определят темите на съвременността. Комбинираните сили на ИИ и генетичните технологии позволяват човешката биология да бъде оформена от човешкото действие – или шансът бива заменен от избор. Етика и генетика е темата на "Часът на етиката" с проф. Стоян..

публикувано на 17.09.24 в 11:14