Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Световния ден на анестезиолога

Снимка: Български лекарски съюз

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога – специалистът, който държи в ръцете си тънката граница между живота и смъртта. Ето защо тази година професионалният празник минава под мотото да бъде опазено психичното, емоционално и физическо здраве на работната сила в медицинската специалност.

Гост в Lege Artis е анестезиологът д-р Десислава Иванова от УМБАЛ "Св. Анна", за да сподели за своя професионален избор, за предизвикателствата, които е срещала, както и за важността от навременна медицинска помощ.

Все повече в света, а вече и у нас се обръща внимание на благосъстоянието на специалистите по анестезиология, заявява д-р Иванова.

Анестезиологът споделя за своя личен път в медицината, за работата в реанимационно звено и интензивно отделение и за добрите учители, от които е черпила опит и знания.

Едно от важните качества, които един анестезиолог трябва да притежава, по думите на д-р Иванова, е воля да преживее първоначалните лишения, за да придобие знанията и способностите, нужни за една по-спокойна бъдеща практика.

Медикаментозното лечение в България не се различава от това в останалия свят, казва д-р Иванова, която често взема участие в международни форуми и конференции.

Разговорът се насочва към актуалния проблем за забраната на райския газ у нас. Анестезиологът подчертава, че райският газ има краткотраен еуфоричен ефект, но в дългосрочен план следват редица здравословни усложнения и дори може да настъпи смърт.

Днес е и ден за осведомяване на обществото относно навременната и адекватна реакция при човек в състояние на сърдечен арест. По този повод д-р Иванова ще гостува в 121 СУ "Георги Измирлиев", за да запознае учениците с това как могат да спасят човешки живот с  двете си ръце.

В края на разговора д-р Иванова дава някои полезни съвети на слушателите как да реагират, ако видят човек в безсъзнание.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Талиите ни тежат на здравеопазването – какво предлага Великобритания

В Обединеното кралство безработните, страдащи от затлъстяване, ще бъдат подложени на терапия с инжекции против затлъстяване , обяви министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг.   Новото поколение лекарства, към които спада и нашумелият "Оземпик", би могло да облекчи натиска върху националното здравеопазване на Великобритания, причинен от броя..

публикувано на 16.10.24 в 13:33

"Тук, където съм" – уязвимост и принадлежност през обектива на младите бежанци

В рамките на разговора за етичното отразяване на малцинствените общности, фотографът Михаела Вачева споделя своите виждания и опит. Тя разказва за създаването на фотографски истории, които разкриват живота на уязвими представители на обществото, и за новата ѝ изложба "Тук, където съм", която може да бъде видяна от 15 октомври в пространството на..

обновено на 16.10.24 в 11:28

Несъзнаваният сценарий за бъдещето и добрият професионален избор

Как анализът на несъзнавания сценарий за бъдещето, който от ранна детска възраст носим у себе си, може да помогне за по-добър професионален избор? На този въпрос отговаря гостът в "Нашият ден", гл. ас. Сезгин Бекир от Института за изследване на населението и човека към БАН, автор на книгата "Транзакционен анализ и професионално ориентиране" ...

публикувано на 16.10.24 в 11:06
Р. Новачица

Замърсяването на една градска река

Замърсяването на една река – разговор в "Нашият ден" с архитект Мартин Микуш за случващото се със столичната река Новачица в район "Изгрев" към Столична община.  Много от системите на града започват да издишат заради бързата урбанизация, както и заради либерализацията в услугите, заявява гостът. В момента подаването на битова и питейна вода в..

публикувано на 16.10.24 в 09:53

Историята на първата българска фабрика оживява в центъра на Сливен

На 16 октомври, сряда, в Сливен ще бъде открита винилната изложба "Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач". Събитието е част от поредицата инициативи, посветени на 190-годишнината от началото на текстилната индустрия в България и е включено в програмата на Община Сливен по случай празника на града. Изложбата е посветена на..

публикувано на 16.10.24 в 09:09