Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чудото шоколад – Епизод четири: Добро какао, лош шоколад

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."

Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.

Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много други интересни неща за шоколада и какаото искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".


Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първите три епизода за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света. Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад.

После, във втория епизод майсторите шоколатиери разкриват тайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".


В третия епизод пък
ще разберете как може да намерите шоколад или какао дори на немислими места – в козметиката, в маските за коса, в бебешкия крем и как след като го използват "родителите искат да гушкат бебетата си с часове".
Шеф Ради Стамболов описва как е правил от шоколад суши, всякакви шоколадови спагети и паста, а също така и каква е днес модата за шоколад. Ще научите и две рецепти – едната за това как да приготвите какаов продукт за да подхраните косата си и как да направите съвършения ганаш.

В четвъртия ни епизод: "Добро какао, лош шоколад" разказът е за това, как да различим качествения шоколад. Какво съдържа той и какви са ползите за организма ни от истински доброто какао. Както и защо не бива да има бяла захар и палмови масла в шоколада. В епизода се обяснява предимството на бипродуктите, които могат да се използват за един наистина вкусен и полезен шоколад, както и различни технологии за запазване на ценните съставки в плодовете, които хапваме в добре направените шоколади. И разбира се, с усмивка – защо изразът "на диета съм, не ям шоколад" е неправилен, когато шоколадът е изработен с любов, добро какао и с качествени продукти. 

Събеседници: Шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Магдалена Кърлет, консултант по здравословно хранен и Бела Бенова, организатор на дегустации с шоколад.


Снимки: Карасими Бенямин, Антон Кринчев и шеф Ради Стамболов

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 проф. Евелина Славчева

Проф. Евелина Славчева: БАН е духовен, експертен и научен център на България

Имаме известен отлив от фундаменталните научни изследвания поради естеството на науката днес, малко са финансовите инструменти за този тип фундаментални изследвания, а без тях трудно се стига до приложни постижения, така че тук също е необходима особена грижа. "Това, което като жена бих искала да постигна, е да създам още по-силно усещане в..

публикувано на 23.05.25 в 18:40

Природно земеделие – епизод 2: Биологично и пермакултурно земеделие

Алтернативни ли са алтернативните методи на земеделие или са вече единствената устойчива възможност за човечеството да отглежда храната си, и какви, не на последно място, са причините за възникването им? Радиоенциклопедията "Природно земеделие" запознава аудиторията с историята, практиките и причините за възникването на движенията за природно..

публикувано на 23.05.25 в 12:05

Проф. Светла Коева: Има разбиране, че хуманитарното знание е важно

В навечерието на 24 май проф. Светла Коева, директорка на Института за български език при БАН, която наскоро пое нов мандат, гостува на предаването "За думите". През последните 5-6 години финансирането на академичната наука се подобрява. "Тенденцията е положителна и смятам, че тя е необратима", казва проф. Коева и добавя: "Другото, което смятам,..

публикувано на 23.05.25 в 09:58

Кръстът и огънят: равноапостолство

Предаването, излъчено в Деня на светите равноапостоли Константин и Елена, припомня събития и слабоизвестни факти от зората на християнството. Обръща се особено внимание на "огнения" елемент в честванията, на нестинарските традиции и съответната ритуална обредност, съпътстваща отбелязването на 21 май в някои региони на страната ни. Говорим със..

публикувано на 22.05.25 в 11:05
Проф. Цветалина Танкова

За сладостта и горчивината...

Използвахме това словосъчетание с житейски и медицински привкус в диалога ни с проф. Цветалина Танкова – ендокринолог, преподавател, учен и изследовател на диабета. Поставихме акценти върху прословутото "коварство" на болестта, която протича без симптоми, без болка и няма изявена клинична картина. Коментирахме и последиците от захарната болест и..

публикувано на 22.05.25 в 09:45