Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната е субстрат на здравето или болестта

Яна Данаилова
Снимка: БНР

Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и имам завършен курс квалификация Биоенергия и биокибернетика на човека към Българската академия на науките.

"Храненето е ключова детерминанта на човешкото здраве, тя е субстрат на здравето и болестта. Ние сме това, с което се храним, всъщност храната освен енергийна функция, подпомага цялостните метаболитни и физиологични процеси в човешкото тяло и всъщност животът без храна е немислим. Колкото по-близка е храната до природата, колкото по-ниска е индустриалната обработка, толкова по-наситена е на хранителни вещества. Тази храна е благоприятна за тялото ни, служи като превенция за недопускане на болестния процес, и от друга страна, колкото повече се храним с обработена храна, толкова по-податливи сме на болестни състояния.

Причина номер едно за смъртността в световен мащаб са сърдечно-съдовите заболявания, например наднормено тегло е причина за артериосклерозните заболявания, прекомерната злоупотреба с алкохол и тютюнопушене – други причини за този тип заболявания.

Всичко това е под наш контрол, който сякаш губим през годините, като живеем с усещането, че сме вечни. Здравето на всеки организъм се обуславя отпреди неговата поява, това не бива да се забравя. След това следва надграждане на добри здравословни навици, сред които са и хранителните", казва в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова. 

За основите на храненето преди раждането и в първите години от развитието на детето, за пълноценно и балансирано хранене на майката по време на бременността и кърменето, за рисковия фактор наднормено тегло при подрастващите в резултат на неправилно и непълноценно хранене през пубертета, което води след себе си диабет и други заболявания на ендокринната система – своите познания споделя в "Следобед за любопитните" Яна Данаилова, председател на Сдружението на нутриционистите в България. 

"При наблюдение в заведенията за хранене прави впечатление, че децата консумират нездравословни храни, като пържени картофи, пици и десерти, пият оцветени напитки и стоят пред екраните, това е едно неосъзнато тъпчене. В допълнение  на този процес са стресът, липсата на двигателна активност и застояване пред дигиталните устройства. Плодовете са достатъчни дори за основно хранене. Затова е необходимо да се изгради една устойчива хранителна култура, която е много важна и през пубертета за всяко дете.  

Именно пубертетът е периодът, в който връзките между дете и родители се късат и подрастващите започват да правят напук. Това е времето, когато дори дете отгледано с хранителна култура, ще опита от всичко. Добрата основа и личният пример, който продължава с аргументиране и разговори, са особено важни. Младите хора трябва да знаят, че един от основните бичове днес е рафинирането на храната", това дава резултат, споделя в предаването "Следобед за любопитните" Яна Данаилова.

Целия разговор на Ани Костова с Яна Данаилова от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Асимилация и съпротива на жените мюсюлманки" – изложба в Националния етнографски музей на БАН

"Асимилация и съпротива на жените мюсюлманки" – изложба с това мото се откри в Националния етнографски музей на БАН в София. Тя е част от проекта " Политически репресии на жени мюсюлманки по време на комунистическия режим: женски мрежи на съпротива и гражданска реабилитация " , разработен от гражданското сдружение "Балканистичен форум –..

публикувано на 15.10.25 в 15:20

Международен екип отличен с Нобеловата награда за химия 2025

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобеловата награда за химия за 2025 година  – Сусуму Китагава , Ричард Робсън  и Омар М. Яги . Тримата учени са отличени за своите открития в областта на метало-органичните рамки (MOF)  – изключително порести атомно-молекулни структури, които приличат на миниатюрни "къщи от молекули"...

обновено на 15.10.25 в 10:43

Квантовата физика достига видимия свят – трима американци с Нобел за 2025 г.

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда по физика за 2025 г. на трима изтъкнати учени от Съединените щати – Джон Кларк  (Калифорнийски университет), Мишел Х. Деворе  (Университет Йейл и Калифорнийски университет) и Джон М. Мартинис  (Калифорнийски университет). Отличието е за тяхното откритие на макроскопичния квантов..

обновено на 15.10.25 в 09:33
Проф. Петко Минчев

Безмълвните пациенти…

Педиатрията е сред най-трудните медицински специалности. Ако си посветил на детското здраве цялата си кариера на лекар, тогава нещата стават още по-сложни и многопластови. Проф. Петко Минчев е педиатър-пулмолог, с невероятна житейска и професионална съдба. Разговорът с него никога не е едностранен или скучен. Убедихме се отново в това при срещата ни..

публикувано на 14.10.25 в 16:35

Тайната на имунния толеранс – нов хоризонт пред медицината

Нобеловият комитет обяви носителите на Нобелова награда за физиология или медицина за 2024 година. Престижното отличие бе присъдено на трима изследователи – Мери Брънкоу (Mary Brunkow) , Фред Рамсдел (Fred Ramsdell) и Симон Сакагучи (Shimon Sakaguchi) – за техните открития относно периферната имунна толерантност . Нобел за медицина за..

публикувано на 14.10.25 в 11:15