Колкото и да не ни се иска, лятото си отива, макар че слънцето още ни осигурява летни дневни температури. Освен че се настройваме за новия работен сезон, а децата – за училище, по традиция добрите домакини се стягат да приготвят и зимнина. Страната ни е благословена с чудесен климат и плодородна земя, така че есенното изобилие от всякакъв плод просто плаче да бъде съхранено за зимните месеци.
Няма да изпадаме в мрачни подробности като например, че повечето от плодовете и зеленчуците са ни вносни или пък да си напомняме, че при днешната търговия в магазините има всичко по всяко време от годината. Предпочитаме да се придържаме към естествения ход на сезоните и на ненадминатия вкус на домашната кухня. А домашната кухня си има и стари домашни имена за ястия и продукти, някои от които отдавна не се приготвят масово, но към които забелязваме, че интересът се възражда.
В предаването "За думите" ни ги припомня д-р Маргарита Котева, гл.ас. в Секцията по диалектология и лингвистична география на Института за български език.
Ако думата "таратор" няма с какво да ни изненада, съвсем различно стоят нещата с наименованията на предшествениците на знаменитата студена супа с краставица и течните ястия, наричани по този начин, преди съвременната унифицирана рецепта да завладее трапезата ни.
Знаменитата лютеница също е наследила името си от различни ястия, предимно разядки, в различни краища на страната.
В гроздовия сок, наречен "шира", са се съхранявали чепки грозде, круши и други плодове, а когато се е сгъстявал чрез изваряване, се е превръщал в любимото лакомство на децата от предишни поколения - петмез или маджун, от които пък се е приготвял рачел, балсуджук и други колкото вкусни, толкова и полезни сладости.
За забравените рецепти и забравените думи чуйте в разговора с д-р Маргарита Котева.
Само след дни в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн в САЩ се открива лекторат по български език и култура след десетилетия отсъствие на родния ни език от програмите на висшите училища в САЩ. За тази много хубава новина в предаването "За думите" разговаряме с първата наша лекторка там – гл.ас. д-р Илияна Димитрова, преподавателка във..
За радост или съжаление в началото на 2026 г. предстои да се разделим с българския лев и неговите стотинки. Еврото ще бъде паричната единица, с която ще измерваме разходите и приходите си. Един въпрос, малко встрани от големите спорове и сюжети около това, е как съкратено ще се изписва "евро" и "евроцент". В предаването "За думите" го задаваме на д-р..
"Добре дошли в училищната общност" се нарича проектът на сдружение "Професионален форум за образованието" за въвеждащи тренинги за адаптация и мотивация на ученици от 1, 5 и 8 клас. Моделът е практикуван в 151 СОУПИ (Средно общообразователно училище с профилиране по интереси), създадено по авторски модел на група български педагози и работило от 1990..
Станимир Минков е млад учител в гимназиалния етап в СУ "Емилиян Станев", Велико Търново. Тази година поема осмокласници и продължава с единайсети клас. Държи в класовете му да има доверие и добри взаимоотношения, за което полага грижи още от първите учебни дни. Днешните деца изпитват затруднения да се изразяват писмено и устно, но когато се намери..
Училището носи името на градчето Ньовил-дю-Боск в департамент Йор, Нормандия,където започва всичко. През 1973 г. там се настаняват и създават училище трима млади ентусиасти. Днес то е разположено в замък в градчето Шалмезон в департамент Сен-е-Марн на 90 км. от Париж. Годишно в него се обучават и живеят около 40 деца от 6 до 16 години. Част от тях са..
Днес и утре (9 и 10октомври) Университетът по архитектура, строителство и геодезия ще бъде домакин на третото издание на форума "Дни на кариерата –..
Владина Цекова е обиколила над 70 държави. Била е фотомодел, рекламен директор, продуцент на телевизионни предавания. Има стаж и като детска учителка. Но..
На 10-ти октомври, в Световния ден на психичното здраве, граждански организации, ученици и учители ще дискутират на форум "Сцена за агресията в училище" в..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg