Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Таратор и лютеница или между лятото и есента

За наименованията на традиционни летни и есенни ястия

Колкото и да не ни се иска, лятото си отива, макар че слънцето още ни осигурява летни дневни температури. Освен че се настройваме за новия работен сезон, а децата – за училище, по традиция добрите домакини се стягат да приготвят и зимнина. Страната ни е благословена с чудесен климат и плодородна земя, така че есенното изобилие от всякакъв плод просто плаче да бъде съхранено  за зимните месеци.

Няма да изпадаме в мрачни подробности като например, че повечето от плодовете и зеленчуците са ни вносни или пък да си напомняме, че при днешната търговия в магазините има всичко по всяко време от годината. Предпочитаме да се придържаме към естествения ход на сезоните и на ненадминатия вкус на домашната кухня. А домашната кухня си има и стари домашни имена за ястия и продукти, някои от които отдавна не се приготвят масово, но към които забелязваме, че интересът се възражда.

В предаването "За думите" ни ги припомня д-р Маргарита Котева, гл.ас. в Секцията по диалектология и лингвистична география на Института за български език.

Ако думата "таратор" няма с какво да ни изненада, съвсем различно стоят нещата с наименованията на предшествениците на знаменитата студена супа с краставица и течните ястия, наричани по този начин, преди съвременната унифицирана рецепта да завладее трапезата ни.

Знаменитата лютеница също е наследила името си от различни ястия, предимно разядки, в различни краища на страната.

В гроздовия сок, наречен "шира", са се съхранявали чепки грозде, круши и други плодове, а когато се е сгъстявал чрез изваряване, се е превръщал в любимото лакомство на децата от предишни поколения - петмез или маджун, от които пък се е приготвял рачел, балсуджук и други колкото вкусни, толкова и полезни сладости.

За забравените рецепти и забравените думи чуйте в разговора с д-р Маргарита Котева.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Анна Чолева

Проект ще проучва родовите имена на българите

Откакто е установена след Освобождението, официалната именна система у нас съдържа три елемента – лично, бащино и фамилно име. Паралелно с тях и много отдавна обаче картината на българските имена съдържа още едно специфично име – родовото. Една инициатива на учените от Секцията по ономастика на ИБЕ си поставя задачата да изследва българските родови..

публикувано на 21.11.25 в 12:15

Безплатен курс по български език в Тимишоара

Курсът се открива в Западния университет на гр. Тимишоара, Румъния. Предназначен е за всички желаещи за се запознаят с езика ни, но най-вече за банатските българи, които живеят в града и окръга. Чудесната новина споделя д-р Светлана Караджова, която ще води заниманията. Това е много добър жест от страна на университета, а интересът е голям,..

публикувано на 19.11.25 в 19:31
Д-р Евелина Варджийска и Теодора Тодорова

Философията като училище за свобода и празник на духа

Световният ден на философията се отбелязва от 2002 г. по инициатива на ЮНЕСКО всеки трети четвъртък от месец ноември, тази година – на 20 ноември. Това е поводът Философският факултет и специалност "Философия" на Софийския университет и Сдружението на университетските преподаватели по философия да организират от 10 до 21 ноември поредица от прояви –..

публикувано на 19.11.25 в 14:35

Повече психолози в училище решават ли проблема с агресията

Поредната стъпка, която МОН предприема, за да се справи с агресията сред учениците, е увеличаване на броя на училищните психолози и педагогически съветници. Дали обаче това само по себе си ще реши проблема без да се осмисли, регламентира и гарантира автентичното включване на училищните психолози в дейността на училищата и без да се реформира самото..

публикувано на 14.11.25 в 16:05
Постери на петокласниците от 23 СУ

Човешките технологии в училище или колко е важно да се чувстваш добре дошъл

В рубриката "Всичко за образованието" Светлана Нанчева и Юрий Анджекарски от сдружение "Професионален форум за образованието" правят равносметка от пилотния проект "Добре дошли в училищната общност", проведен в две столични училища – Професионалната гимназия за високи технологии "А. С. Попов" и 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри" в София. Резултатите от..

публикувано на 10.11.25 в 13:20