С наближаването на Великден ще сметнем колко ще ни струва празничната трапеза и пълним кошницата според традицията. В момента цената за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лева или 15% повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.
И тази година се очаква по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното. Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо. Към момента се наблюдава засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара, казва Симеон Караколев, предсеател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Всяка година традиционно по великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен че има достатъчно български за да задоволи търсенето. Родното обаче тази година ще ни струва по-скъпо. Вносното винаги е по евино разказва Караколев, заради ниските цени на фуражите и липсата на ДДС при влизането на месото в страната.
Сметките на овцевъдите показват, че за да покрият разликата от обора към магазина агнешкото ще тръгне с поне 15% по скъпо от предишния Великден, разказва председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Наша проверка показва че в големите супермаркети в Кърджали цените на агнешкото са едни от най-високите в страната, около 17лв. Килограма. Въпреки това рязко поскъпване на агнешкото преди Великден не може да има заради големия конкретен пазар. От асоциацията предупреждават, че и тази година некоректни търговци ще се опитат да пласират замразено новозеландско агнешко като свежо и румънско, като българско.
Нерегламентирана търговия с агнешко месо и цели животни традиционно се върти и през различни сайтове. Българското ли е българското агнешко на пазара ще следят и от агенцията по храните. Това за което ще проверяват е безопасността и качеството на храните. Произхода, условията на съхранение. Придружаващите документи. Срока на годност. Апелът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е да сложим българско месо на трапезата, казва председателя Янка Попова.
За трапезата купуваме и яйца, като всяка година около Великден се купуват около 30 милиона. Заради пандемията обаче тази година консумацията може да спадне, но малко, до 27-28 милиона. Въпреки това и този Великден производителите очакват на пазара да се появят по-евтини вносни яйца от Полша със съмнително качество. Този внос обикновено става само по Великден, който е около 1/3 от яйцата или около 10 милиона. Те обаче достигат с 10% по ниски цени до пазара. Това са обикновено яйца останали от пазара преди католическия и протестантски Великден. 2,3 седмици преди празника яйцата излизат от птицефермите на цени 18-20ст. А до магазините достиган на цени 25-30ст.
Производителите обаче не изключват спекула от търговците последните дни преди Великден. По лошото обаче е че вносните яйца могат да се окажат опасни, понеже няма гаранция че произхождат от птици, които са здрави, заявяват от Съюза на птицевъдите в България. За да избегнем рискът от салмонела специалисти препоръчват да варим яйцата поне 12 минути. И да внимаване с хигиената при готвенето при тях. Затова и контролът се затяга и инспекторите по храните ще взимат проби за лабораторни изпитвания от яйцата с произход от ЕС или трети страни.
Във втората част на предаването, след новините в 17 часа, от големия музикант Явор Русинов, който живее в село Горно Луково, ще разберем каква е зимата там, над какви проекти работи и какво дими и ухае в неговата кухня. Ястието унгарски гулаш, който ще ни приготви, макар и виртуално, си подхожда с епикурейската песен от един страничен..
С цени от 11 лева до 11.70 за килограм тютюн започна изкупната кампания за реколта 2024 в община Кирково. Очакванията на производителите са тя да надхвърли 12 лева за килограм, защото качеството е по-добро от миналогодишното. Засега обаче експертите оценяват произведения тютюн на по-ниска цена. Кран е селото с най-много тютюнопроизводители в община..
През последните дни Кърджали се нареди сред градовете в България с регистрирано замърсяване на въздуха. Приложения за мониторинг на качеството на въздуха отчетоха нива на фините прахови частици (ФПЧ), които са нездравословни за чувствителни групи от населението. Основната причина за отчетените високи стойности на ФПЧ в Кърджали е битовото отопление с..
Благородните и елените лопатари, сърните, камерунските кози и патагонските мари в хасковския зоопарк са в очакване на следпразнично угощение. От ръководството на зоологическата градина се обърнаха за поредна година с апел към хасковлии и жителите на околните населени места, ако имат все още свежа елха у дома, да я дарят, защото тя е идеално..
С празнична света литургия и освещаване на бойните знамена беше честван празника Богоявление в Кърджали. За поредна година Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай избира да отслужи първо в Кърджали ритуалите по освещаването на бойни знамена и освещаването на водите на река Арда с хвърлянето на Светия кръст във водите ѝ и..
Нетърпеливи жители на гранични с Гърция смолянски села се възползвали от официалното приемане на страната ни в Шенгенското пространство от 1 януари и ходели на гости у съседите през браздата пеша по горски и нерегламентирани пътища, съобщиха слушатели. Областният управител на Смолян Захари Сираков потвърди в ефира на Радио Кърджали за..
Началото на годината – идеалният момент за нови цели и мотивация. С настъпването на 2025 година, много хора търсят начини да стартират годината по позитивен и целеустремен начин. Кремена Станилова, психотерапевт от Хасково, споделя своите съвети за това как да се мотивираме, да поставим реалистични цели и да намерим баланс в живота си. Защо началото..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478