Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Цените на агнешкото в Кърджали удариха тавана

Снимка: БГНЕС



С наближаването на Великден ще сметнем колко ще ни струва празничната трапеза и пълним кошницата според традицията. В момента цената за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лева или 15% повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.

И тази година се очаква по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното. Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо. Към момента се наблюдава засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара, казва Симеон Караколев, предсеател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Всяка година традиционно по великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен че има достатъчно български за да задоволи търсенето. Родното обаче тази година ще ни струва по-скъпо. Вносното винаги е по евино разказва Караколев, заради ниските цени на фуражите и липсата на ДДС при влизането на месото в страната.

Сметките на овцевъдите показват, че за да покрият разликата от обора към магазина агнешкото ще тръгне с поне 15% по скъпо от предишния Великден, разказва председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Наша проверка показва че в големите супермаркети в Кърджали цените на агнешкото  са едни от най-високите в страната, около 17лв. Килограма. Въпреки това рязко поскъпване на агнешкото преди Великден не може да има заради големия конкретен пазар. От асоциацията предупреждават, че и тази година некоректни търговци ще се опитат да пласират замразено новозеландско агнешко като свежо и румънско, като българско.

Нерегламентирана търговия с агнешко месо и цели животни традиционно се върти и през различни сайтове. Българското ли е българското агнешко на пазара ще следят и от агенцията по храните. Това за което ще проверяват е безопасността и качеството на храните. Произхода, условията на съхранение. Придружаващите документи. Срока на годност. Апелът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е да сложим българско месо на трапезата, казва председателя Янка Попова.

За трапезата купуваме и яйца, като всяка година около Великден се купуват около 30 милиона. Заради пандемията обаче тази година консумацията може да спадне, но малко, до 27-28 милиона. Въпреки това и този Великден производителите очакват на пазара да се появят по-евтини вносни яйца от Полша със съмнително качество. Този внос обикновено става само по Великден, който е около 1/3 от яйцата или около 10 милиона. Те обаче достигат с 10% по ниски цени до пазара. Това са обикновено яйца останали от пазара преди католическия и протестантски Великден. 2,3 седмици преди празника яйцата излизат от птицефермите на цени 18-20ст. А до магазините достиган на цени 25-30ст.

Производителите обаче не изключват спекула от търговците последните дни преди Великден. По лошото обаче е че вносните яйца могат да се окажат опасни, понеже няма гаранция че произхождат от птици, които са здрави, заявяват от Съюза на птицевъдите в България. За да избегнем рискът от салмонела специалисти препоръчват да варим яйцата поне 12 минути. И да внимаване с хигиената при готвенето при тях. Затова и контролът се затяга и инспекторите по храните ще взимат проби за лабораторни изпитвания от яйцата с произход от ЕС или трети страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кирково в капан между сушата и човешката безотговорност

Засилените мерки срещу безразборното използване на питейна вода в община Кирково остават в сила, въпреки частичното подобрение на ситуацията. Изпускането на вода от язовир „Аламовци“ вече дава резултат, но опасността от безводие в горещите летни дни все още не е отминала. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. „Много..

публикувано на 31.07.25 в 12:00

Без кандидати за директори в осем училища в Кърджалийско

Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..

публикувано на 29.07.25 в 11:55

Пожари и епидемия: Област Хасково под двойна заплаха

Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..

публикувано на 29.07.25 в 11:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие.  Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 27.07.25 в 18:16

Фестивалът "Фолклорна плетеница" в Приморско събра таланти от цялата страна и чужбина

Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..

публикувано на 26.07.25 в 18:00

Село Жълтуша се готви за селищния си празник на 2 август

Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..

публикувано на 26.07.25 в 16:30

Габриела Руменова: Продукти и в срок на годност могат да са развалени

Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..

публикувано на 23.07.25 в 13:49