Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитанът Любослав Чивилиев почерпи опит от гвардейците на папата

Любослав Чивилиев
Снимка: Галина Стефанова

Дисциплината и фокусът, който имат, начина, по който се владеят са качествата, които си е „откраднал“ от гвардейците на папата и ще пренесе както в собствения си, така и в живота на отряда, чийто водач е Любослав Чивилиев. Единадесетокласникът от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали е командир на Първи ученически гвардейски отряд. Само преди дни той беше на посещение във Ватикана, където се срещна с Папската швейцарска гвардия.

Във визитата, организирана от Посолството на Република България при Светия престол участваха представители на 18-те отряда от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, от Националната гвардия, директори на училища, университетски преподаватели и студенти от страната.

Любослав е в гвардейския отряд на Езиковата от осми клас. Първоначално е един от четиримата капитани, а от година вече е главен капитан. Освен визията, дисциплинираността и лидерството са качествата, които го издигат на тази отговорна позиция.

Сред запомнящите се срещи във Ватикана били тези с истинските гвардейци на папата. „Голямо впечатление ми направи, че всъщност, гвардията на папата е швейцарска. Разбрах историята, как се е случило това  преди 500 години. Има нападение във Ватикана и швейцарската гвардия помага на папата, крият го, за да го запазят жив. И той, като е удовлетворен от това, че те са го спасили, оттогава казва – оттук нататък само швейцарска ще бъде моята гвардия“, сподели впечатления Любослав в ефира на предаването "На чаршията, в чата".

Много са критериите, които трябва да покрият папските гвардейци, за да им бъде поверена отговорността да пазят живота на Светия отец. „Разказаха ни доста от историята на гвардейския отряд. Показаха ни как държат своите оръжия. Показаха ни истински оръжия. Показаха ни изкуствени оръжия. И като цяло ни говореха за тяхната служба“, разказа още Любо. „Да стои на едно място, да не показва емоция, да запази един фокус, който трябва да е непробиваем“, било най-трудното за един папски гвардеец, разкри кърджалийският младеж споделения опит от пазителите на Апостолическия дворец.

Базиликата „Свети Петър“, Ватиканските музеи с Пинакотеката, където са подредени картини на художници като Микеланджело и Рафаело са сред впечатляващите дестинации във визитата на младите български гвардейци. За Любослав едно от най-вълнуващите преживявания в Светия престол е било посещението на Сикстинската капела, както и специалната церемония по поднасяне на венци и цветя пред гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ и пред българската плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя просветителското дело на Св. Св. Кирил и Методий.

Ръководителят на Първи ученически гвардейски отряд Христо Момчев разказа за предстоящите дейности на кърджалийските гвардейци.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите

Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи".  „ Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на..

публикувано на 13.06.24 в 16:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев, "Галъп": ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната

ДПС може да се окаже втора политическа сила в страната, коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" в ефира на Радио Кърджали: "ДПС вероятно ще е втора политическа сила. При всички има ерозия, но тук ниската избирателна активност със сигурност дава възможност на по-добър резултат на ДПС, тъй като на тези избори по-скоро отидоха да..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Ботевци представиха Кърджали в Шестия национален преглед на фанфарните оркестри

Фанфарният оркестър при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали навърши 10 години. Наскоро момичетата и момчетата, които участват в него, прославиха името на родния Кърджали из страната, като изпълниха спонтанни концерти и участваха в участваха в Шестия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в..

публикувано на 09.06.24 в 00:39
Пчеларовци честваха с шествие и тържество 24 май.

За "Женско царство" се подготвят в Пчеларово

Докато в повечето български села културните прояви оредяват и читалищата все повече опустяват, в чернооченското село Пчеларово е обратно. С всяка следваща година се възражда някоя от старите традиции. След възстановките на ритуали от миналото, като Бабинден, Лазаруване, Коледуване, активистите на читалище "Иван Буюклиев - 1926" сега са се заели да..

публикувано на 08.06.24 в 20:03

Роман Романов е победител във фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР

Младият певец Роман Романов от златоградското село Старцево е победител в годишната фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР програма "Христо Ботев" в категория - Мъже солисти, с песента ,,Да знаеш майчо", аранжирана от проф. акад. Милчо Василев, акомпанимент на Щатен народен оркестър при АМТИИ проф. Асен Диамандиев, гр. Пловдив. За отличието се..

обновено на 08.06.24 в 16:01
Фотограф: Кремена ВАТЕВА

Как се рисува с фотоапарат?

Красиви кадри в Бургас и Кърджали , предадани с почерк на художник предложи на посетителите на Керимовата къща роденият тук фотограф Тенчо Петков. Изложбата " Срещи с природата през погледа на един родопчанин, живеещ до морето" показва 30 фотографии върху платно. Целта на проекта  е да се представи красотата и разнообразието на..

публикувано на 07.06.24 в 12:49

Много тежка пролет за хората с алергии

По-рано, с половин месец, започна сезонът на алергии тази година, хората с астма се влошиха, имаме  и доста нови случаи, коментира за радио Кърджали алергологът д-р Мони Турналиев. Ранната пролет се застъпи с вълна от грип и КОВИД, пренос на пясък от Сахара и сезонът на плесените. По думите му грипът е изострил съществуващи заболявания,..

публикувано на 07.06.24 в 11:24