Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро парада става традиционен за Деня на Кърджали

7
Стоян Делимихалев и Димитър Бахчеджиев гостуваха в студиото на Радио Кърджали

С първо официално издание на ретро парада „Кърджали-2023“ се похвалиха организаторите от Авто мото ретро клуба. От тази година събитието става част от културния календар на общината за честването на Деня на Кърджали. Това съобщиха инж. Стоян Делимихалев и Димитър Бахчеджиев от Авто мото ретро клуба, които гостуваха в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали и разказаха за организацията и резултатите.

На рекорден брой участници се зарадва първото официално авто ретро изложение. Седем награди бяха връчени. Сред тях купата на кмета, купата на публиката, награда за най-стар автомобил, награда за най-автентичен автомобил и първа, втора и трета награди, присъдени от специално професионално жури, съобщи инж. Делимихалев.

Купата на кмета отиде при Васка и Благой Григорови от Кърджали за „Волво“-то им от 1970 г. Сред аргументите на градоначалника  за избора беше и факта, че това е любимата му автомобилна марка.

Купата на зрителите получи кърджалиецът Беркант Сали за своя „Шевролет Корвет“. Най-възрастният автомобил беше ямболският „Москвич“, модел 401 от 1955 г. със собственик Емил Петров. Най-автентичен – „Ситроен” от 1969 г. на Петко Вълканов. Трето място журито присъди на „Ягуар“ от 1979 г. на Емил Димитров. Второто място беше за „Шевролет Корвет“ на пловдивския председател на ретро клуба Борислав Муравенов и на първо място „един изключителен „Мерцедес R 107 208 SEO“ на кърджалийския участник и съучредител Алпер Алтанай. Един прекрасен автомобил, в перфектно състояние, с пълна документация за съхранение и поддръжка“, каза Делимихалев. Колкото са по-малко навъртените километри и запазен автентичния, включително технически вид, толкова е по-ценен ретро автомобила, уточни той.


Не следят изкъсо времето и средствата, които отделят за хобито си, защото „това са нашите скъпи играчки“, подчерта инж. Делимихалев. „Те са като членове на семейството ни, дори като деца – грижим се за тях и те порастват, стават по-красиви с целия труд, който полагаме за тях. А когато човек обича едно нещо и се грижи за него, той не гледа какво дава, като средства и като време, и като любов по него“, допълни Димитър  Бахчеджиев, един от най-младите членове на Авто мото ретро клуба в Кърджали.

„Шкода“ и „Фиат“ са сред марките, които колекционира Делимихалев, който по професия е автомобилен инженер. Шегува се, че мечтата му е да запълни колекцията си, като ги подреди „италиански, руски („Лада“, б.р.) и Полски Фиат“.

Димитър Бахчеджиев разказа, че още като дете се е „запалил“ по старите автомобили след като на 14-годишна възраст е получил като подарък първото ретро возило – „Москвич“.


Всеки от двамата гости разказа историята на първия си ретро автомобил. Първият собственик на Фиат-а на Делимихалев, италианец, в Германия, плакал, когато се разделял с возилото си. Бахчеджиев пък получил първия си „Москвич“ като наследство от баба си. Когато отишли да го купуват с дядо му, сменили три коли докато случат, защото всяка от първите две дала някакъв дефект.

Колекционерите споделят, че намирането на оригинални части е трудно, но вече са си създали общност на любителите на ретро автомобили, за да споделят общата страст и да си помагат.

Някои от участниците разказаха историите на возилата, които представяха на ретро парада. Семейство Григорови, които взеха купата на кмета, са получили „Волво“-то си като подарък от зет си, който живее в Канада. Използват автомобила ежедневно и до днес, а заради сигурността си, за поддръжката му в перфектно техническо състояние, са закупили още един от този модел, за да ползват частите. Сега у дома не можем да се разминем от части, шегува се инж. Григоров.

С два „Трабант“-а пък се представиха сем. Емилия и Христо Петрови от гр. Шипка. Не ги караме по пътищата, защото причиняваме неудобство на другите шофьори – вдигаме най-много 80 км, усмихна се Емилия. Христо пък разказа най-смешния виц, който е чувал за трабант, който завършва с: „Може да е трабантче, но е с таванче, приятно чакане на автобуса …“


Много голям интерес предизвика сред многобройните зрители и един „Форд Мустанг“, пристигнал чак от Америка, с калифорнийска регистрация. Неговият собственик, кърджалиецът Ерджан, разказа за автомобила си и се развълнува искрено, когато обясни, защото се е върнал в родината след дълги години в странство и какво му тежи, когато я вижда сега. „България е една от най-прекрасните държави. Нищо не ни липсва, но управниците не са управници. България е една богата страна, само иска съвестни хора – един, двама, трима…“, коментира Ерджан.

Мотор с кош „Урал“, от военно време, на кърджалиеца Ради Колев, също се радваше на голям интерес от зрителите. Най-особеният въпрос, който са му задавали е: „Това за какво ти е?“, а отговорът му е: „Че ми е мечта“.


Димитър Бръмбаров, собственик на една от малкото скутери „Чезета" (Čezeta) в България обобщи чувството на хората, които се бяха събрали в празничния следобед. На въпроса защо правят всичките тези вложения и усилия, той отговори: „От любов!“.


Репортажа, както и интервютата, можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15