Хладилникът в кухнята е уред, който се използва всекидневно. Но дали на Антарктида има нужда от него? И още – имат ли вкус руладините от пингвин. Вкусно ли е киселото зеле на българската база и колко струва ледниковата вода, която употребява дори Дженифър Лопес. С какво са се хранили първите полярници на Антарктида. На тези и други въпроси може да си отговорим, ако прочетем книгата "Антарктическа кухня", с автори полярният изследовател и проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база и журналистът и фотограф Иглика Трифонова, която е била вече няколко пъти на континента.
През призмата на кулинарната традиция, която води началото преди повече от век, изданието представя любопитна информация за самия континент и живота на полярните учени там, за трудностите и опасностите, които те срещат. Над 60 рецепти от 29 полярни готвачи от цял свят, придружени от снимки в автентична обстановка, водят въображението на читателя към атмосферата на едно от най-дивите места на планетата.
А между самите готвачи, които действително са помогнали на полярниците да оцелеят, има и световноизвестни личности, решили да вземат любимия си черпак на едно авантюристично пътешествие.
За любимите ястия в чуждоезичните бази на Антарктида, проф. Пимпирев казва: ……в аржентинската база всяка неделя имаше Миланезе – шницел по Милански. В парижката, скарата с прочутото аржентинско месо е чест гост в кухнята им. В английските бази, всяка сутрин имаше порич, нещо което сега не мога да си представя да опитам, след като 4 месеца всяка сутрин го консумирах.“
Но нека научим повече за Антарктическата кухня от журналиста Иглика Трифонова.
Младите хора започват да се вълнуват от естрадата. Особен интерес предизвика песента "Синева" на Васил Найденов покрай филма за Гунди. Това мнение изрази младата певица Гергана Стоянова, която е една от солистките в концерта "Дихание" на Орлин Горанов. Музикалното събитие ще се проведе на 13 февруари пред кърджалийска публика, а изпълнителката е..
Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с..
В област Кърджали най-вероятно няма да обявят грипна епидемия, смята личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Случаите са по-малко от преди седмица и според нея разпространението на болестта е по-слабо. Д-р Садъкова коментира и в кои случаи лично тя изписва антибиотик. Това няма как винаги да се прави с антибиограма, левкоцитите..
Продължава разговора ми с Дафина Терзиева за бижутата, които създава, съжалява ли, че не работи като психолог и за една от изложбите й. Дафина рисува на тема „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ за Регионалния етнографски музей, който прави експозиция на тема лица на магията, магическата сила на растенията и ритуалите..
Ботулиновият токсин е отрова, но по подобие на змийската, може да се използва и за лечение, въпросът е в дозата. Това припомни в ефира на Радио Кърджали един от водещите дерматолози в страната и директор на кърджалийската болница проф. д-р Тодор Черкезов. Повод за разговора с него станаха множеството случаи на жени, които от клиентки станаха пациентки..
Предварителната информация както за самата процедура, така и за специалистите и мястото, където ще бъде извършена е от изключителна важност. В това е убедена от собствен опит Виктория Кръстева, която макар на млада възраст, вече се възползва от услугите на естетичните дерматолози. Важна е предварителната консултация с лекаря. Признава, че е скъпо..
Формите на управление на етажната собственост са общо събрание и сдружение на собствениците. Всички собственици в една етажна собственост имат права. Това коментира адв. Даниела Петрова по повод случая на семейство Силвия и Георги Барутчиеви, чиито съседи не са съгласни да бъде монтирана платформа за инвалидна количка. 60-годишният мъж е..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478