Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ммммм..... "Вкусен следобед"


Здравейте, в този хубав, приятен ден от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Пригответе се за два часа хубава музика и преживявания с любимия епизод в лежерната неделя, отново в ефира.

Първо ще ви отведа до Италия, до града, където е сниман филма "Страстите Христови" и до този с белите трули Албаробело. За своята романтична кулинарна разходка ни разказва пекарят Снежана Орлова. Следва и да си отговорим на въпроса защо израза долче фан ниенте е станал символ на тази красива средиземноморска държава и защо добрата храна и доброто вино са усмивката на живота. Отново шеф готвач Снежи Орлова ще ни даде рецептата за пататник, който стана един от месечните победители в конкурса Гозбите на България, както и за прословутия за Кутела фасул с турков кочан - кореноплодно, което прилича на алабаш, но не е и се открива вече много рядко дори в Източните Родопи. 


Във втората част на предаването с Божидара Ангелова разсъждава за симпатичната бяла гъба комбуча, която прави от чая ободряваща напитка подобна на сайдер или по-скоро шампанско. Детският писател вече има опит в създаването на пробиотичния сок. Той освен всички други свойства, помага и на стомахът ни да работи по-добре, така че ще ни бъде полезен и през идните дни.

Така, както сме се запътили към празниците, следва една коледна приказка, за магарето, което толкова се заинатило, че отказало да работи. Автор: Весела Фламбурари. След това ще отскочим до улицата на занаятите в Пловдив, където майстори пекари приготвят заедно с деца изкусителни коледни курабийки. Рецепта за джинджифилови сладки, дава Варта Торосян.

Очакват Ви и други изненади, само  останете с нас  на 90 мегахерца, и онлайн на https://binar.bg/radio-kardzhali/

Желая Ви приятно слушане!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41