През есенно-зимния сезон все още има пресни зеленчуци, които ще ни позволяват да се храним хем красиво - с цвят в чинията, така и витаминозно. Идва ред на тиквата, пащърнака, морковите, зелето, карфиола, броколите, които не всеки долюбва, брюкселското зеле, ряпата, праза, почти обожаван във френската кухня и разбира се, на картофите, които си ги има целогодишно.
Сигурно някои от вас са гледали нашумелия сериал "Емили в Париж", в който бизнесмени се възмущават, че американското момиче рекламист не може да издигне на необходимата висота негово величество празът в предлаганата от нея кампания.
Та, празът със сигурност не е просто нещо, още повече, че с него са измислени много рецепти от френската кухня, която, както знаем, е една от прочутите кухни по цял свят. Пък и нашенският праз със сланинка, особено ако е шарена, никак не е лош вариант за студените зимни дни.
Брюкселското зеле пък е чудесна добавка за супи, особено за кремообразни, с картофи, грах и моркови.
Тиквата също ни предлага куп полезни вещества, като фибри, витамини от Б групата, а също така и магнезий, калций, калий, мед и манган.
В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.
Какво да кажем пък за отглеждането на гигантски тикви - днес то се счита за спорт.
Освен за печене и варене тиквата се използва и за приготвянето на ястия, баници и сладкиши. В България популярна е сладката баница от тиква –тиквеник.
Различни десерти от тиква също са популярни мус от тиква, крем карамел с тиква, рачел и т.н. Не забравяйте, че тиквата има влияние върху стомашната перисталтика, така че трябва да се консумира умерено. Нека да чуем рецептите на шеф Пеньо Иванов-тиквена супа и ризото с тиква.
"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време. Зима е! Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила. Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата. Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е..
А Нурай Садулов ни отвежда на романтична разкодка в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, мон Амур!". Очакват ни още изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!
Балет-феерия от три действия по музиката на Чайковски ще гледат кърджалийци на 17 декември от 19 часа в голямата зала на театър "Димитър Димов". Спектакълът "Спящата красавица" на Държавна опера-Бургас, е на хореографа, нашият съгражданин и почетен гражданин на Кърджали проф. Хикмет Мехмедов. Либретото е на Мариус Петипа, действието е..
Приемането ни в Шенгенското пространство е радост и за рибарите. Художниците Хари и Пенка Атанасови са любители на целогодишния риболов в Северна Гърция. Семейството предпочита Гърция и за почивка, както и за творческа ваканция. За свободата и комфорта да пътуваме, за това какви риби се ловят в момента и за красотата на маслинените..
Отпушването на граничния контрол ще доведе до ръст на еднодневните посещения и нощувки в Северна Гърция , смята собственикът на къща за гости в нашата съседка Пламен Петков. Ще се отрази и на туристопотокът от гърци, които идват тук, за да пазаруват. Тази тенденция става все по-убедителна на фона на обедняването на една част от гръцкото общество...
Туристическият информационен център (ТИЦ) в Кърджали постави последните три информационни табели, обозначаващи началото на маршрутите до Моняк, Въжения мост при Лисиците, Читкая и Екопътека "Шампион". В инициативата се включиха и представители на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство – Кърджали. От ТИЦ съобщават, че на територията на..
Жените от спортно-интелектуалния клуб "Ахридос" създадоха незабравими моменти за децата от Дневен център "Надежда" в Кърджали. Заедно те изработиха коледна украса и украсиха елхата. Празничното настроение беше допълнено от появата на Дядо Коледа, който раздаде ръчно изработени подаръци от жените в творческата работилница на клуба. „Обичам да работя с..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478