Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиквена супа и ризото с тиква - две прелестни рецепти за зимата


През есенно-зимния сезон все още има пресни зеленчуци, които ще ни позволяват да се храним хем красиво - с цвят в чинията, така и витаминозно. Идва ред на тиквата, пащърнака, морковите, зелето, карфиола, броколите, които не всеки долюбва, брюкселското зеле, ряпата, праза, почти обожаван във френската кухня и разбира се, на картофите, които си ги има целогодишно.

Сигурно някои от вас са гледали нашумелия сериал "Емили в Париж", в който бизнесмени се възмущават, че американското момиче рекламист не може да издигне на необходимата висота негово величество празът в предлаганата от нея кампания.

Та, празът със сигурност не е просто нещо, още повече, че с него са измислени много рецепти от френската кухня, която, както знаем, е една от прочутите кухни по цял свят. Пък и нашенският праз със сланинка, особено ако е шарена, никак не е лош вариант за студените зимни дни.

Брюкселското зеле пък е чудесна добавка за супи, особено за кремообразни, с картофи, грах и моркови.

Тиквата също ни предлага куп полезни вещества, като фибри, витамини от Б групата, а също така и магнезий, калций, калий, мед и манган.

В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.

Какво да кажем пък за отглеждането на гигантски тикви - днес то се счита за спорт.

Освен за печене и варене тиквата се използва и за приготвянето на ястия, баници и сладкиши. В България популярна е сладката баница от тиква –тиквеник.

Различни десерти от тиква също са популярни мус от тиква, крем карамел с тиква, рачел и т.н. Не забравяйте, че тиквата има влияние върху стомашната перисталтика, така че трябва да се консумира умерено. Нека да чуем рецептите на шеф Пеньо Иванов-тиквена супа и ризото с тиква.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41