Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледен солен венец в ринг за торта, свинско и пилешко със сос от зеленчуци

| обновено на 03.01.24 в 14:28


Нова година настъпва само след няколко часа. За този час обаче домакините се подготвят поне един ден преди празника. Да се купят пресни плодове и зеленчуци, да оцелееш в хипермаркета и да намериш най-добрите цени на нужните ти хранителни продукти е безспорно едно от приключенията преди самата подготовка на новогодишната трапеза. Разбира се, генералната задача е масата да е добре украсена, с празнична покривка, блюдата също да са естетически и гастрономически издържани, разнообразни и да има за всекиго по нещо - като например цитрусови плодове за изтрезняване, минерална вода, за тези, които не пият алхокол и подбрани питиета. Така и доброто настроение е гарантирано. За своята празнична подготовка, ще ни разкаже топкулинарката Росица Генчева.

Тя слага на новогодишната трапеза руло с пилешко и свинско, студена торта с картофи и майонеза и крем карамелена торта.

"Трепетът за 31-и всеки го знае и тази година реших да  е нещо по-различно, надявам се моите хора да не си чуят менюто, тъй като и съпругът ми е рожденик. тази година съм решила да правя един хубав свински врат."

СВИНСКИ ВРАТ С ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ И СМЕТАНА

"За шест души два два и половина свински врат без кост. Срязвам си го на две, леко си го начуквам, обработвам си го с подправки - кимион, черен пипер и много малко чубрица, магданозче прясно много. Три пилешки бутчета, които също ги начуквам, ги поставям на месото. Завивам си го хубаво. Отгоре слагам около 300 грама шунка си отива или бекон, така със сланинка. Увивам, слагам си го с конци, които не изгарят в печката. Запържвам си половин кг гъби, с две три глави лук. Това нещо го слагам около месото, заливам си го с една чаша вино. Върху месото също слагам от лука и гъбите. Наоколо слагам и два три картофа, едно две морковчета, чушка червена, и те така се запичат много добре. Слагам домакинска хартия и фолио и пека на 180 градуса около час и половина. След което засилвам фурничката около 200 градуса на 30 минути, махам отгоре фолиото. С един черпак махам всичкото, което е около месото, минавам го през пасатор, слагам една малка сметанка за готвене и то става нещо уникално за заливане на месото. Това ми е специалитетът, става нещо уникално, препоръчвам го на всичко!

След това месото се нарязва по диагонал и се залива със сосчето".

Салатата на трапезата на Росица Генчева е и тип предястие - коледен венец в ринг за торта. Продуктите, които се използват за руска салата се редят на редове. Между всеки ред се слага майонеза, магданоз, чесънче и горчица. След това се оставя да стегне в хладилник. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петя Аргирова: На седем децата се забавляват и учат едновременно

Предаването " Вкусен следобед" се слуша и зад граница. Там имаме аудитория и благодарение на нашите приятели в странство . Кулинарката Петя Аргирова овкусяваше неделите ни, с нейните любопитни и подробни рецепти, които винаги се случват . Запомнящи са интервютата за масления щолен, за заешките бутчета от Тюрингия, за това как се..

публикувано на 30.01.25 в 13:48

Божидара Ангелова: Да столетите в ефира!

Eдна от големите приятелки на предаването, поетесата Божидара Ангелова посвещаваше остроумни и забавни стихотворения на "Вкусен следобед",  а много често и разсмиваше слушателите с глъвоблъсканиците как да почиваме на Луната, коя е промоцията на всички промоции , как да се измъкнем живи, ако не разпознаваме приятелите и шефа си и с..

публикувано на 30.01.25 в 12:09

Весела Фламбурари: Да ви слушат на няколко континента!

И друга наша приятелка зад граница побърза да ни поздрави, още повече, че и "Вкусен следобед", и самата тя, наскоро имаха рожден ден, тоест делят една и съща съдба в календара . В своето представяне Весела пише, че е   поносимо разсеяна; ужасяващо бавна, но точна и вярна . Затова дори и когато си говорим отвреме навреме, тя е невероятна..

публикувано на 29.01.25 в 16:43

Роса Соколова за "Вкусен следобед": Вървите нахакано, като тийнейджъри

Първата приятелка на предаването "Вкусен следобед" бе Роса Соколова - писателят енергетик, чийто дом е нейна крепост. Там беше и първата ни среща,  а освен нея, там ме посрещна и невероятно трудолюбивия Алдо, както и куче, костенурка , котка и красива градина с екзотични плодове. А първия ни десерт заедно беше пъпеш с други плодове и сок от бъз...

публикувано на 29.01.25 в 15:32

Цвети Радева за тежестта на голямата награда "Сирак Скитник"

Цвети Радева, водещата на фолклорното предаване „Имат ли песните спиране?“ по програма „Хоризонт“ на БНР, спечели голямата награда „Сирак Скитник“ за 2024 г. „Тази награда е голямо признание, защото тя е точно за фолклорно предаване,“ сподели Цвети Радева.  „Не очаквах това отличие, особено след като бях в конкуренция с Радио Варна и техните..

публикувано на 28.01.25 в 10:50

Разгорещен спор за запазването на езикови паралелки на срещата с министър Красимир Вълчев

Къде в града биха се реализирали с испански език, първо. Във моето училище има 0.5 паралелка строителство и архитектура и 0.5, говоря, за 2024 - 2025 та година -  0.5 интериорен дизайн. Знаете, че в сектора и ма недостиг на кадри. Ученици от езикови паралелки масово учат архитектура". "Мисля, че е редно да се даде шанс на такива гимназии,..

публикувано на 27.01.25 в 14:33

За трети път община Кърджали прави опит да създаде доброволно формирование

Община Кърджали прави за трети път опит да сформира доброволно формирование, което да помага на огнеборците, както и при наводнения, земетресения, издирване на хора при кризисни ситуации. Кандидатите трябва да са здрави и неосъждани, като преминават 160 часа обучение, което им се заплаща . Заплащат се и дейностите, в които ще участват...

публикувано на 27.01.25 в 12:46