Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасковските избиратели не проявяват интерес към демомашините за гласуване

Започват обученията на членовете на СИК в Хасковски МИР

По-малко замени на членове на комисии отчитат от РИК в този вот

Добромир Якимов

Слаб интерес от страна на избирателите към демоустройствата за гласуване сочат наблюденията на председателя на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. От миналата седмица осем машини с инсталирана демоверсия на бюлетините за двата вида избори, които предстои да бъдат произведени на 9 юни, обикалят по график единадесетте общини на област Хасково. Няма наплив от желаещи обаче да пробват този сложен вот, който предстои, в който ще можем да посочваме както обща листа, така и преференции за определени кандидати от две бюлетини – за представители в Европейския парламент и за народни представители за 50-то Народно събрание на България. „Интересът е обаче слаб. На ден минават около десетина избиратели, предимно възрасти граждани“, каза Якимов.
По график започва и обучението на членовете на секционни избирателни комисии, съобщи председателят на РИК. Първото е в петък, 1 юни, в община Хасково. Ще е двуразово – сутрин и след обяд. Отделно „Сиела Норма“ ще извършат онлайн обучения от 31 май до 6 юни, линковете за които са публикувани на страницата на РИК. „Всички, които желаят (да се включат в тези обучения, б.р.) трябва да имат Microsoft Teams, за да могат да участват при самото обучение“, поясни Якимов.
За този вот от РИК отчитат тенденция на намаляване на замените, които политическите формации правят на членове на СИК. Все пак председателят апелира тези промени да се извършват в изключителни случаи и в изборния ден да работят хората, които сега ще бъдат обучени.
Избирателите, които няма да имат право да гласуват за Европейски парламент, защото не отговарят на условието за уседналост, ще могат да упражнят правото си на вот само с хартиена бюлетина, но не и с машина, припомни Якимов.
В община Хасково предстои и трети избор две седмици след вота 2 в 1. Хасковлии ще трябва отново да избират общински съветници. Подготовката за частичните местни избори тече паралелно. По хронограмата предстои назначаването на секционни избирателни комисии, каза Добромир Якимов, който е председател и на Общинската избирателна комисия. На консултациите при кмета политическите сили отново не са постигнали съгласие за състава и ръководството, което означава, че СИК-овете ще бъдат назначавани от ОИК. Изтеглен е и жребият за номера на местната коалиция, която се явява на частичния местен вот. Впоследствие ще бъде утвърден образеца на бюлетината и ще бъдат назначени подвижните секционни избирателни комисии, уточни Добромир Якимов.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00