Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корейският художник Ик-Джунг Канг ще рисува заедно с деца в София

Ик-Джунг Канг
За втори път у нас пристигна корейският художник Ик-Джунг Канг, едно от величията на световната арт сцена, известен с мащабните си, но и много човечни проекти, които свързват хората чрез техните спомени и мечти. Днес той ще рисува заедно с деца в Столичната библиотека, а утре ще открие изложба в Националната художествена галерия, на която ще представи изображения на лунни делви, друг важен акцент в творчеството му.

Ик-Джунг Канг даде специално интервю за сутрешния блок "Преди всички", в което за начало го върнахме в детските му години и решението да стане художник, което се е зародило още тогава.

Всъщност, когато бяха малък, моята баба рисуваше картини, реших да нарисувам нея и тогава моят чичо видя и изключително много му хареса тази картина. Всъщност в нашето семейство всички мои предшественици са рисували, но тъй като моят баща не рисуваше, моята баба много се зарадва, че в мен може да види продължение на традицията. Заради тази подкрепа, която усетих в тях, така стана, че реших да вървя по този път.

Художникът обясни и как рисува  с децата:

Когато аз рисувам картини с децата, никога не им казвам: "Нарисувай го в такъв цвят" или "Поправи тази черта". По никакъв начин не ги поправям. Бих похвалил тези, които са добри от тях. Обаче когато се прекали с добрите думи, техният ефект намалява.

Интервюто с Ик-Джунг Канг можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна