Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"La Poëtica Fisica" и езикът на танца

7
Снимка: ТР "Сфумато"

В началото на лятото турският съвременен хореограф Корхан Башаран събира танцова група, състояща се основно от актьори за поредица от уъркшопи, част от фестивала на Театрална работилница "Сфумато" – "Малък сезон". Поредицата носи заглавието "La Poëtica Fisica" и е фокусирана върху извеждането на поезията на тялото.

"В нея участниците са провокирани да изследват пластовете на дишането, движението и звука, към които накрая да добавят текст, за да потърсят нови начини за себеизразяване. Подтикнати са да намерят комфорт в телата си и в начина, по който се свързват със заобикалящите ги хора и среда. Целта е изпълнителят да бъде насочен към по-добро рационално опознаване на самия себе си, като същевременно запази жив и актуален творческият импулс, който го движи." – така организаторите представят целите на поредицата уъркшопи.


В крайна сметка участниците се сработват така добре, че решават да създадат представление специално за "Сфумато".

Половин година по-късно Корхан Башаран отново е в София предпремиерно. Той и актьорите Лора Тенчева и Андрей Стоименов, участници в уъркшопа и новото представление гостуват в "Какво се случва" за да разкажат повече за движенческите техники на хореографа и за силата на танца да изрази неща, които езикът често не може да доведе до край.


Танцово представление "Largo" е цялостно и ново произведение на вече сформираната чрез уъркшопа компания, обединена от техниката и методите на Башаран. 

То ще бъде показано за първи път пред публика на 1 декември в Театрална работилница "Сфумато".

Снимки: ТР "Сфумато"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна