Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неравноделната душа" – режисьорски дебют на София Стойчева

7
Широ Ишидзака репетира българско хоро с японки

София СтойчеваНа 21 декември в Пловдив завърши 27-ото издание на най-стария и престижен фестивал за българско документално и анимационно кино "Златен ритон". В неговата конкурсна програма беше показан за първи път пред публика пълнометражният документален филм "Неравноделната душа" – дебют на журналиста София Стойчева. Тя е сценарист и режисьор на филма.

"Неравноделната душа" е разказ за чужденци от различни националности, посветили години от живота си в изучаването, популяризирането и запазването на българския фолклор.

Първоначално идеята започва като поредица от телевизионни репортажи, за да прерасне в пълнометражен документален филм, подкрепен от Националния филмов център и Столична програма "Култура". Оператори на филма са Огнян Калайджиев, Кирил Тасев и Пламен Гелинов. Той е сниман в Белгия, Германия, Швейцария, Съединените щати и България. Японските герои са снимани у нас.

Неравноделната душа - документален филм за чужденци, които носят България в сърцето си
Зад дебютната лента застава един от най-успешните продуценти в българското документално кино – Мартичка Божилова и нейната компания "Агитпроп".

"Неравноделната душа" е емоционален разказ за хора от различни националности, които нямат родови връзки с България и на Балканите, но са посветили години от живота си в изучаването на нашия фолклор. Сърцата им заиграват всеки път, когато се хванат на хорото, когато запеят народните песни и засвирят сложните за тях неравноделни ритми. Те се влюбват, обичат, живеят и страдат с тази музика. Търсят и намират сили в устоите на българската и балканска душа, сътворила тези жизнени и завладяващи ритми. В своите далечни страни тези хора са пренесли не само неравноделните ритми и фолклорната ни традиция, но и частица от българската душа.

Авторката на филма се опитва да разбере какво кара хората от най-богатите държави по света да идват в една от най-бедните страни на Балканите и да изучават нейните народни танци, да записват песни "от стари баби", да се учат да свирят на традиционни инструменти и да носят красивите български носии с огромна радост.

Ан и Ален Сансен - създали група Седянка в Лиеж, Белгия
Интересът към българския и балканския фолклор за част от героите на филма започва още по времето на Желязната завеса, когато пътуването до България е изключително трудно и те трябва да получат виза, за да дойдат. Сред тях е японецът Широ Ишидзака, който идва за първи път у нас през далечната 1978 година. Тук среща любовта на живота си – българката Нуша, танцьорка от Шопския ансамбъл, женят си и заминават за Япония, за да учат японците на български фолклор. Там през 1995 година те създават ансамбъл "Детелина" и група "Балкан", в които танцуват, свирят и пеят българска народна музика само японци. Широ продължава и до днес да води японци в България и да им предава любовта си към сложните неравноделни български ритми.

По време на Желязната завеса през 1979 година в Ню Йорк, САЩ, е създаден и ансамбъл "Босилек" за български народни танци от група американки, сред които е Катрин Спронгър. Днес тя учи на български хора млади българки, които са първо и второ поколение емигранти в Америка.

Катрин Спрингър - ръководител на ансамбъл Босилек в Ню Йорк, САЩ
Филмът ни пренася и в Швейцария, където преди повече от 30 години германецът Зиги Нагел и негови приятели швейцарци създават група "Седянка" за изпълнение на български и балкански фолклор. Името "Седянка" за групата си за български народни танци избират и Ан и Ален Сансен от Белгия. В продължение на 20 години в него танцуват белгийци и холандци и няколко българи емигранти. В наши дни съставът продължава да съществува под името "Българска душа".

Сред героите на филма са младите германци от група "Люти хора" – Берлин. През 2022 година те честваха 20-годишен юбилей. Освен че свирят на живо всяка седмица на Балканските танцови вечери в Берлин, те са канени да свирят и на немски сватби, където гостите се залавят за ръце и танцуват "Право хоро" и "Рипни, Калинке".

Това са само част от героите на документалния филм "Неравноделната душа", които, макар и далече от тук, носят нашия фолклор и България в сърцето си. Официалната премиерата на лентата ще е през март 2024 година на кинофестивала София филм фест.

Чуйте интервюто със София Стойчева в прикачения файл.

Снимки: кадри от филма "Неравноделната душа"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна