Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български художник преобразява базилика в Брюксел

| обновено на 24.04.24 в 09:11
5
Снимка: Личен архив

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви срещаме с човек, който в момента сбъдва своя голяма мечта. Това е Диан Костов, чиято изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор" в Брюксел това лято между 15-и юни и 18-и август.

Диан Костов е завършил иконопис във Великотърновския университет и рисува повече от 30 години, а  последната му изложба бихме могли да наречем съвременно християнско изкуство.

Пътят му към базиликата в Брюксел започва през 2019 г. на Венецианското биенале и минава през Виена, където за първи път показва същата изложба. Тя впечатлява културния ни аташе в Брюксел, който осъществява връзката с църквата "Сакре Кьор".


Подготвителните работи по изложбата вече са започнали, а за нея и нейните посланията  говори автора в ефира на предаването.

"Изложбата ще започне още отвън, от самата катедрала. Същинската изложба е в самата базилика, но интересното тук е, че този път ние получихме разрешение да монтираме огромни пана отвън, на самата катедрала. Те са с размер на 17-20 метра и съм много удовлетворен и щастлив, че това нещо може да се случи, защото това е голяма моя мечта", каза той и допълни:

"Исках да направя нещо мащабно и самата църква отвън да стане като произведение на изобразителното изкуство."

"Изложбата има концептуална част и точно тази концептуална част е свързана с изкушенията, с всички послания, с които ни залива обществото – да бъдем успешни, да бъдем все по-богати", посочва още Диан Костов.

"Същинската изложба ще бъде вътре в катедралата, тя има концептуална част и точно тази концептуална част, свързана с изкушенията, с всички послания, с които ни залива обществото – да бъдем успешни, да бъдем все по-богати, да потребяваме повече и вътре сме изградили една магистрала, която ще е около 50 метра. Символ на магистралата е забързаността", казва още той.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: предоставени от автора
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна