Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

| Интервю
Снимка: Калоян Цветков

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски". Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс част от фактите, с които ще запознае публиката днес от 17.30 ч. в София Тех Парк.


Калоян кани всички любознателни пътешественици и откриватели по дух да се присъединят към него, а за най-нетърпеливите е интервюто, от което ще разберете:

Къде е точката Немо?

Кое е най-тлъстото цвете в света?


Какви дървета са ген. Шърман и Тико и с какво са заслужили специално внимание и собствени имена?


Защо исландците си падат по гнила акула и как кучето на известния български писател и географ Георги Бърдаров понесе деликатеса?


Коя е най-далечната от България държава?


Колко езика има в Папуа Нова Гвинея?


Как сателитите и изкуственият интелект ни помагат да поставяме нови географски рекорди и да откриваме местата, където все още не е стъпвал човешки крак?

Ще чуете и играта ни кой ще каже по-спънато десетте най-дълги имена на географски обекти в света. №1 е при маорите и съдържа 85 букви...


А какво и кой вдъхновява Калоян да поеме пътя на географията, за първите му срещи с атласите и природата, за следващата му дестинация и усещането да те приюти гигантска секвоя, както и точните отговори на горните въпроси – очаквайте скоро на сайта ни.

Снимки: личен архив на Калоян Цветков, pixabay.com

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна