Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

| обновено на 13.05.24 в 11:42 | Коментар
Снимка: личен архив

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията.

Журналистът и директор на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов коментира казуса в ефира на "Нашият ден": 

"В случая се сблъскаха две култури – на всеядността и на избора. Културата на избора, доведена до морална висота, стана култура на отказа." Стоянов добави, че Елена Алексиева е направила "изключително достойна постъпка" в контекста на тази култура на "всеядност", доминираща в ситуацията.

"Понякога изборът ни води до това, както би казал Жан Пол Сартр, един човек, който върна Нобеловата си награда през 1964 г., "Свободата е право на свое собствено "не".

Стоянов отбелязва също, че не е коректно да се обвинява организаторът на конкурса, тъй като правилата са заложени от самото начало.

Кин Стоянов приключва, изразявайки личното си възхищение от Алексиева, и разкрива, че си е позволил да ѝ предложи като подарък скица, дело на Георги Чапкънов - Чапа, поради нейната достойна постъпка.

"Реално, единственият достоен участник в този скандал беше Елена Алексиева. По тази причина искам да обява, че ние с нея сме приятели много отдавна. Снощи се обадих и казах, че единственото нещо, което мога да направя, за да изразя възхищението си от нейната постъпка, е да подаря една скица. Аз вкъщи пазя скица, която Георги Чапкънов - Чапа направи, преди да направи модела на паметника на Радой Ралин, който е в София. Това е един етюд на паметника и смятам, че най-достойният човек, който заслужава да му подаря това нещо, е Елена Алексиева", заяви Стоянов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна