Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

Любо Стефанов: Освен че водата е изключително полезна за здравето на хората, това е единствената обществена баня, оцеляла напълно от Османския период в София

Снимка: Архив

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата.

По думите на Стефанов ситуацията не е розова. "Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва да бъде бутната и пътят да бъде разширен. В момента има инвестиционни намерения за строеж на много висока сграда на 8 м от сондажа на банята. Още една лоша новина е, че от Басейнова дирекция "Дунавски район" – дирекцията, която отговаря за всички водни обекти в държавата – е издала положително становище за строеж на такава висока сграда.' Според Стефанов и неговите съмишленици Дирекцията не е отчела всички рискове, които биха възникнали за банята и за самия минерален извор, ако започне голям строеж в такава непосредствена близост.  

По време на кръглата маса са се срещнали интересни гледни точки – на различни гилдии, политически партии, активни граждани, разказва Стефанов.

"Тук въобще не говорим за баня. Това е място за здраве – балнеолечебница. Освен че водата е изключително полезна за здравето на хората, това е единствената обществена баня, оцеляла напълно от Османския период в София", заявява Стефанов.

Според гражданските активисти трябва да бъде изменен Общият устройствен план, така че да бъде гарантирана безопасността на Княжевската минерална баня. Стефанов е на мнение, че средата около банята може да бъде облагородена като място за рекреация и отдих, а близостта до Витоша открива възможности за развитие на качествен туристически продукт. 

Стефанов завършва разговора с думите, че всеки гражданин на България е собственик на лечебния воден ресурс и при наличието на достатъчно силен граждански интерес и отпор Княжевската минерална баня и лековитата вода могат да бъдат предпазени.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна