Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

| Интервю
Меглена Плугчиева
Снимка: Ани Петрова

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз.

Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев.

"Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за подценяване. По темата "кризи" сме като скачени съдове с ЕС, защото там наблюдаваме в последните години натрупване на кризи - и икономически, и миграционна, и климат, и Зелената сделка, която донесе повече проблеми и напрежение".  

По думите ѝ ЕС не е в добра ситуация икономически.

"Всички анализи показват, че в последните 5 години ЕС не може да се похвали с големи постижения в нито един сектор", коментира още Плугчиева и изброи решения, свързани с ваксини против Covid-19, загуба на конкурентоспособност в икономиката и индустрията. 

С частичния Шенген имаме повече проблеми, отколкото ползи, смята дипломатът:

"В консулските служби на посолствата на България в чужбина има претоварване и поради частичния Шенген има нови условия и изисквания, така че не не могат да приемат документи за работни визи на работници от трети страни, от които се нуждаем. Хотелиери разказаха, че отговорът на консулски служби е бил, че едва ноември ще могат да дадат часове за прием на документи", обясни тя.

Според Меглена Плугчиева допускането, че увеличението на пенсиите от 1-ви юли ще е с 10%, а не с 11% - означава, че "бюджетът не позволява и това са заложени мини от предишното управление".

В предаването "12+3" тя коментира и приетия от парламента 15% таван на търговската надценка за три вида хляб при оставащ 0% ДДС:

"Този порочен подход е изключително опасен. Той става норма на поведение, а е много опасно, защото губим устоите на правовата държава. ... Регулация на надценката и то в последната секунда на работа на този парламент, и то на коляно, и без вземане предвид на компетентното мнение на съответните... ".

Интервюто на Даниела Големинова с Меглена Плугчиева можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна