Слушайте!

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на..

публикувано на 25.11.22 в 16:30
Снимка: Български културно-информационен център Скопие

Културно-информационният център на България в Скопие се мести в нов дом

Новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие ще бъде официално открит на 25 ноември - деня на св. Климент Охридски. Сред гостите на събитието ще са министрите на културата на България Велислав Минеков и на Северна Македония Бисера..

публикувано на 25.11.22 в 06:10

Български ресторант отвори врати в сърцето на Стара Хавана

На 17 ноември 2022 г., с подкрепата на Службата на Историка на град Хавана (la Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana), в сърцето на кубинската столица отвори врати ресторант „България“, съобщи българското посолство в кубинската столица. На..

публикувано на 24.11.22 в 15:24

Джаз вечер за българите в Берлин

На 24 ноември Българският културен институт в Берлин представя дуото Асен Дойкин (пиано) и Владимир Кърпаров (саксофон). Те ще изпълнят авторска музика, включително пиеси от своите нови албуми. И двамата музиканти от десетилетия развиват..

публикувано на 24.11.22 в 14:34

В Босилеград раздадоха новопреведени на български учебници 

Учениците, обучавани изцяло на майчин български език в основно училище „Г. Димитров“ в Босилеград, получиха нови комплекти преведени учебници. Те бяха връчени от председателя на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия Стефан..

публикувано на 22.11.22 в 12:56
Псолството на България в Берн.

Разясняват трудовите и социалните права на българите в Швейцария

Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към посолството на България в Берн ще проведе приемен ден за българската общност в Швейцария. Събитието се организира съвместно с консулската служба към посолството и..

публикувано на 21.11.22 в 14:53

Отново нападнаха българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Изпочупени са прозорците на помещението, където се помещава клубът на Гражданско сдружение "Цар Борис III" в Охрид, съобщиха за БТА от едноименното неправителствено сдружение. Нападението е станало между 1 и 2 часа след полунощ, прозорците вероятно са..

публикувано на 21.11.22 в 12:42
Снимка: Facebook/Botev Academy Bulgarian School

Фестивал за авторски песни и театър на български език в САЩ

Академия “Христо Ботев“ във Вашингтон ще бъде домакин на фестивал за авторски младежки песни, театър, поезия и проза на български език. Номинирани са ученици от Америка и Англия, както и три групи от България , които ще пристигнат в..

публикувано на 19.11.22 в 10:45

Българин от Украйна рисува сцени от бита върху… тикви

Илия Златов, художник от болградското село Кулевча, е открил нестандартно приложение за своя талант. За да рисува, той използва не традиционното платно или лист хартия, а…..декоративни тикви. Първата си творба създава през 2003 г. и до момента е създал..

публикувано на 13.11.22 в 10:10
Снимка: Facebook /Асоциация на Българските Фолклорни Състави В Чужбина

София събра на творческа среща фолклорни състави от чужбина

В София се провежда първата творческа среща-семинар на ръководителите на фолклорни състави в чужбина. Събитието е организирано от Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. На..

обновено на 12.11.22 в 15:16