Слушайте!

Стоян Миленков – всенародният цар на горчивия смях

В шеговитите куплети той скрива наръч от стрели, с които пробожда самозабравили се властници и ширещи се неправдини. Заради изречените истини, облечени в запеваеми мелодии, съвременниците му съграждат „трон“, на който да се възкачи единственият..

публикувано на 24.04.21 в 08:15
Проф. Шурбанов в библиотеката на Софийския университет

Проф. Александър Шурбанов: Преводът е взаимно "оплождане" на културите

Проф. Александър Шурбанов е виден български учен, преподавател, писател, преводач и филолог с широко международно признание, допринесъл много за развитието на културата и висшето образование в България. Ненапразно името му се нарежда сред стожерите..

публикувано на 22.04.21 в 13:09

Многостранният талант на Росен Карамфилов и пандемията

Поет, писател, художник, музикант – многостранна личност, която мрази еднотипното и ревниво пази своята спонтанност, като най-силния си коз за всичко, с което се захване. Всеки от талантите си, Росен Карамфилов използва, за да предаде определено..

публикувано на 08.04.21 в 12:18

Ивет Арделеан – една българка в Америка с корона и униформа

От няколко месеца облича полицейската униформа, ала това не е единственото й амплоа. Когато не снима екшън сцени, работи над тоалетите от модната си колекция и от време на време се превръща в истински войник. С действителна или с въображема корона,..

публикувано на 06.04.21 в 10:22

Татяна Лолова – слънцето в плеядата звезди на българския театър

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ в София днес отваря врати за своята голяма звезда – Татяна Лолова . Но този път публиката няма да излезе, озарена от неподражаемите превъплъщения на любимата актриса, а опечалена от последното сбогом с една..

публикувано на 26.03.21 в 07:05

Патрис Рейсак – французинът, който снима българското море

Какво е общото между Южна Франция и българското северно Черноморие? Ние ще ви дадем един от възможните отговори – Патрис Рейсак. „Аз съм от Южна Франция, близо до град Тулуза. Това е голям град, намиращ се между океан и море и близо до Пирeнеите...

публикувано на 23.03.21 в 09:43

Катрин Цанев избира фермерския живот пред кариера в ООН

. Някога прадядо й бил кмет на плевенското село Тодорово, а днес космополитната наследница на рода изоставя престижна кариера в ООН, за да посее и тя там своите семена. Родената от майка германка и баща българин, Катрин Цанев живее паралелни животи,..

публикувано на 19.03.21 в 11:24

Мария Бакалова за пътя си до „Борат” 2, посланията и мечтите

24-годишната Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за „Оскар”. Признанието идва за ролята ѝ на Тутар Сагдиев, дъщеря на измислен казахстански репортер, в комедийния филм „ Борат 2 “ на Саша Барън Коен. Часове след като стана..

публикувано на 17.03.21 в 10:41

Актьорът Наум Шопов: Повече от всякога трябва да сме внимателни един към друг

Освен върху здравната система, натискът породен от Covid-19, оказва влияние и върху всички останали секторни политики по света и у нас. Цялостна картина и оценка на последствията от ограничителните мерки, наложени върху работата на малкия и среден..

публикувано на 16.03.21 в 12:00

Ивайло Калфин оглави европейската трудова и социална фондация

Ивайло Калфин е избран за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, базирана в Дъблин,  Ирландия. Процедурата по произбор е продължила година и половина и при конкуренция на 100 кандидати за поста...

публикувано на 09.03.21 в 17:04