Слушайте!

Ванеса Гецева – една българка в дълбоките води на биоинформатиката и изкуствения интелект

Как науката на бъдещето обединява знанията, до които достигат учените в отделните ѝ направления, предупреждава, чертае спасителен път, лекува? Пример за подобно единодействие дават биоинформатиката, изчислителната биология и изкуственият интелект..

публикувано на 22.01.22 в 11:25

Кейси Ангелова изоставя телевизионна кариера в Ню Йорк, за да отглежда трюфели у нас

Динамичният и всепоглъщащ свят на телевизията срещу простия и близък до природната идилия живот. Преди 15 г. нюйоркчанката Кейси Ангелова поставя от двете страни на везните тогавашното си битие и една твърде мъглива и далечна възможност, давайки задача..

публикувано на 16.01.22 в 09:05

Росица Рикова – Момичето с изгревите, посрещна слънцето 365 поредни утрини

Сътворението на новия ден – броени часове, след като стенният часовник с дванайсет последни удара е оставил зад гърба ти старата година... И едно въжделение, припламнало с първите слънчеви лъчи. Когато в първата ранина на отминалата година Росица..

публикувано на 10.01.22 в 11:03

Почина проф. Николай Шиваров

На 91-а година почина видният български библеист и езиковед, професор, доктор по богословие Николай Шиваров. Той е преподавал в Богословския факултет на Софийския и Великотърновския университет, а също и в Нов български университет. Дълги години е..

публикувано на 03.01.22 в 11:39

DJ Мартен Роберто – една цветна птица в Старата къща

Той не е музикант, но музиката е животът му. Измислил е свиренето на барабани във въздуха. Разказва за албуми, сингли и артисти сякаш ви говори за въздуха, който диша - без излишен сантиментален патос, но с цялата твърдост и увереност на оценката,..

публикувано на 01.01.22 в 11:45

Станислава Пирчева: Вкусът на райската ябълка е винаги любов

В края на годината, когато настъпва най-плодоносния сезон и обираме житейските си дарове, журналистката Станислава Пирчева получи още едно признание за смелостта си да застава пред слушателите в най-оголващото време – първите часове на..

публикувано на 30.12.21 в 10:40

Юлиана Антонова-Мурата: Българите сме добри хора, но имаме причина да се чувстваме уморени

В последните дни преди настъпването на Новата година хората се прибират в домовете си, купуват подаръци, изпращат новогодишни поздравителни картички – повече по пощата, отколкото електронни, готвят празнични ястия, слагат пред вратите на..

публикувано на 23.12.21 в 17:07

Мария Бакалова оглави българската класация за звезди на „Forbes“

Мария Бакалова , която беше предложена за наградата "Оскар" през 2021 г., зае първото място в класацията Топ 70 на най-влиятелните българи в шоубизнеса, съставена от българското издание на сп. "Forbes".  "Годината на Мария Бакалова! Категоричният..

публикувано на 21.12.21 в 11:36
Нина Нанкова

Нина Нанкова: Светът няма да остане без учени

През последните две години, покрай търсенето на лечебни средства срещу коронавируса, растението граптопеталум (Graptopetalum paraguayense) привлече вниманието на учените с противомикробните си качества. На пръв поглед то е съвсем обикновен..

публикувано на 12.12.21 в 10:25

"Ще летя отново" - първата жена пилот на Афганистан пред БНР за бягството й от талибаните в България

Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан се казва Мохадесе Мирзаее и е само на 23 години. През февруари т.г. Мохадесе стана част от първия изцяло женски летателен екипаж в азиатската държава. Този ден е един от най-щастливите в живота й...

публикувано на 07.12.21 в 10:15