Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Славеите на Българското радио" пеят вече 50 години

Снимка: архив
/документален филм за Детския радиохор с диригент акад. Христо Недялков/
                                        
След няколко месеца се навършват 50 години от основаването на Детския радиохор. Над две хиляди концерта в 32 страни на четири континента – това е кратката визитна картичка на най-известния български детски състав. На 5 ноември в голямата концертна зала на Националното музикално училище “Любомир Пипков” се състоя премиерата на документалния филм "Славеите на Българското радио". Разказва акад. Христо Недялков – основател и диригент на хора:
“Филмът обхваща всичките 50 години – от основаването на хора до днес. Разбира се, не е възможно в рамките на 57 минути да се разкаже един толкова богат творчески живот. Но мисля, че екипът се справи блестящо с тази задача. Анелия Дошева, Татяна Коларова, Тодор Мацаров с много внимание работиха върху филма. Успяха да покажат най-важното – отношението на децата към това изкуство. Те се увличат от песента, пеят с радост и вдъхновение. И това се вижда от филма. Във филма са интервюирани много бивши хористи, които вече са зрели хора, но не са забравили хубавите моменти от детството си в нашия хор.”
За петте десетилетия ДРХ е концертирал в Япония, САЩ, цяла Европа, Азия и разбира се – България. За незабравимите моменти от вече полувековната история разказва акад. Недялков.
“Най-щастливите моменти, естествено са, когато се получи хубав концерт, когато децата внимават и от сцената прозвучи това, което чувам с моя вътрешен музикален усет. Аз много рядко харесвам цялостното представяне. Може би съм много критичен, а може би това е стремежът към съвършенство. Честно казано, свикнал съм на блестящите рецензии за нашата работа. Всъщност, най-голямо щастие изпитвам, когато по време на пътувания, в хотел, в концертна зала някой ми каже: “Вашите деца имат много добри маниери. Толкова са кротки и възпитани. На това не мога да се наситя.”
Когато човек постигне толкова много в своя творчески път, казваме, че има всичко. За акад. Недялков, обаче не е така.
“Имам мечта и тя е близо до своята реализация – да дирижирам 50-годишнината на хора. Няколко месеца остават до концерта на 22 март, когато ще отбележим нашия забележителен юбилей. Цялата 2010 ще обявим за юбилейна година. Бивши хористи – днес успели оперни артисти, ще направят концерт. Имаме покани за участие в най-престижните български международни фестивали. А другата ми мечта е колкото сили ми даде природата и Бог, да продължавам да ръководя хора.
Аз съм горд, че нашият юбилей е част от празненствата по повод 75-годишнината на БНР. Служител съм на радиото от 52 години. И не само това, аз съм голям фен на нашата медия. Израснах като професионалист именно в БНР. Тук написах “Над смълчаните полета”, “С червените ботушки” и много други песни, които днес пее цяла България. Когато постъпих на работа, нашето радио беше още сравнително младо като медия. Сега – от дистанцията на времето, виждам колко значим е пътят, който сме изминали заедно. “ – завършва акад. Недялков.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10